Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун обяви, че поредното изстрелване на ракети е предупреждение към Вашингтон и Сеул

| обновено на 07.08.19 в 14:42
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава ракетни тестове
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на нови ракетни тестове на Северна Корея зачестяват сигналите за плановете на Съединените щати да разположат нови конвенционални оръжия в азиатско-тихоокеанския регион.

Четвърти ракетен тест в рамките на две седмици предприе Северна Корея. Като „предупреждение към Вашингтон и Сеул, които провеждат съвместни военни маневри“, определи севернокорейският лидер Ким Чен-ун изстрелването на тактически управляемите ракети. Маневрите в региона принуждават Пхенян да продължи разработването на нови ракети, допълни той.

От Южна Корея обявиха преди това, че изстрелването е станало рано сутринта местно време, като това е четвъртият подобен тест в рамките на две седмици.

Вашингтон реагира спокойно. Президентът Доналд Тръмп коментира, че ракетните изпитания може и да нарушават резолюциите на ООН, но не и неговите договорки с Ким.

Двамата лидери се разбраха за нов кръг преговори за ограничаване на ядрената програма на Северна Корея, но разговори до момента не са насрочени.

В същото време американският министър на отбраната Марк Еспър продължава обиколката си в Азия.

“Северна Корея остава голяма тревога и ние дълбоко оценяваме помощта на Япония за прилагане на резолюцията на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации“, заяви Еспър след разговори с японския министър-председател Шиндзо Абе. Днес американският военен министър пристига на посещение в Сеул.

Ден, след като САЩ прекратиха договора за ликвидиране на ядрените ракети с Русия, Марк Еспър обяви, че Съединените щати искат бързо да разположат нови ракети в Азия.

С новите конвенционални оръжия със среден обсег Вашингтон иска да контрира нарастващата военна мощ на Китай в региона, обяви новият шеф на Пентагона Марк Еспър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна