Eмисия новини
от 14.00 часа

Българин успя в най-дългото състезание по бягане в света

Тодор Димитров финишира в Ню Йорк.
Снимка: Личен архив

На 16 юни едва осем, одобрени от комисия, състезатели застанаха на старта на най-дългата надпревара по бягане в света - 3100 мили (или около 5000 км). Тя се проведе в Ню Йорк, по бетонна настилка, която е много по-трудна за бягане от асфалта. Сред осмината смелчаци бе и 44-годишният преподавател във Военната академия в София Тодор Димитров. Смелчаци, защото да си поставиш за цел да бягаш в продължение на 52 дни, всеки ден от 6.00 до 24.00, по бетон и по еднообразно трасе, си е истинска смелост!

За успешно завършили това огромно - и физически, и психически - предизвикателство се считат онези участници, които са успели да навъртят петте хиляди километра до 52 дни. 


И Тодор успя! Рано тази сутрин българският бегач премина финала и разчупи представите за ограничеността на човешките възможности. 

Разбира се, до него през цялото време имаше приятели, които му помагаха, а мнозина му изпращаха окуражителни писма на сайта на състезанието - организаторите разпечатваха съобщенията и всекидневно ги предаваха на бегачите, за да ги насърчат в тежкото изпитание. 

Видео от финала можете да видите тук


Очакваме разказа на Тодор, а интервю с него по време на самото състезание можете да чуете тук.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от