Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събирачи на трюфели и пчелари излизат на протест

В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета

| обновено на 07.08.19 в 13:20
Незаконната ферма
Снимка: Мая Щърбанова

В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.

Собственикът на незаконната ферма категорично отказваше да предаде прасетата си за умъртвяване и настояваше за хиляда лева обезщетение на животно или доказателство, че те са болни от африканска чума по свинете:

“Настоявам да ми докажете, че моите прасета са болни. Тогава ще ви ги подаря. Сега искам да ми платите по 1000 лева на бройка“.

Той заплаши, че ще съди областната дирекция по безопасност на храните в Добрич за неправомерно предприети мерки. 

Органите на полицията премахнаха барикадата към обекта, за да осигурят достъп на ветеринарните лекари до фермата. Полицията осигури периметъра, а лекарите вече започнаха с умъртвяването по хуманен начин на животните. 

До сблъсък между органите на реда и собственика на животните не се стигна. 

Умъртвените прасета ще бъдат загробени в горски терен близо до квартал "Рилски"  в Добрич. В следващите дни от областната дирекция по безопасност на храните ще продължат проверките и всички открити прасета в стопанства от типа "заден двор" ще бъдат умъртвени и загробени, а стопаните им глобени.

От днес в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип „заден двор“. Мярката е в изпълнение на заповедта на областния управител всички домашни прасета да бъдат усвоени до 5 август. 

До този момент в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, въпреки това преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември.

Два екипа с представители от Областната дирекция по безопасност на храните, здравната служба и полицаи започват обход по адресите, в които през последните дни са били издадени предписания за изпълнение на заповедта на областния управител Красимир Кирилов. Ако стопаните все още не са я изпълнили, животните им ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани. Ще бъдат налагани и глоби между 150 и 1000 лв. според Закона за ветеринарната дейност. Екипите ще се съсредоточат в 20-километрови зони около големите свинекомплекси в областта, които са 8 на брой, а в тях се отглеждат над 90 000 животни.

Вчера след среща на земеделския министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис в Брюксел стана ясно, че България ще получи 2,9 милиона евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете. Тези пари са за дезинфекция и диагностика на животните.

Освен това до 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро, които са за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми.

Събирачи на трюфели и пчелари се събират на протест днес в Добрич. Недоволството им е продиктувано от удължаването на срока на бедственото положение в Добрич и забраната, издадена от областния управител за събиране на трюфели, билки и горски плодове.


Забраната беше наложена заради предприетите мерки от Областната управа за неразпространение на африканската чума по свинете и усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България. 

Според събирачите на трюфели в областта, които са над 300, забраната е наложена точно в сезона за тази дейност. 

Към протеста се очаква да се включат и пчелари, тъй като някои имат кошери в горите и в момента нямат достъп до тях. 

Протестът е с начален час 13.30 на изхода на Добрич в посока Албена. Очаква се на него да присъстват над 200 души.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна