Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕЦБ започва стрес тестове в пет хърватски банки, заради желанието им да се присъединят към ERM II

Снимка: архив

Европейската централна банка (ЕЦБ) започва стрес тестове в пет хърватски банки заради желанието на страната да се присъедини към валутно - курсовия механизъм ERM II.

Именно през такава оценка преминаха шестте български банки, резултатите за които бяха публикувани в края на юли.

Влизането в тясно сътрудничество с Банковия съюз е условието, което бе поставено първо пред България, но след това и пред Хърватия, по пътя на страните към т.нар. "чакалня на еврозоната".

Петте хърватски банки ще бъдат оценени върху данните до 30 юни тази година, а оценката на качеството на активите им и стрес тестовете ще започне през септември и ще завършат през май догодина.

Това е процедура, изисквана от Европейската централна банка (ЕЦБ), за присъединяване към Банковия съюз, а оттам и към механизма, предхождащ еврозоната.

Хърватия, също като България, изпрати писмо, с което заявява намерение да започне подготовка за ERM II.

През лятото от Брюксел дойде позитивен сигнал за Хърватия, че до една година - т.е. до следващото лято, може да е част от валутно - курсовия механизъм, а очакванията на хърватските власти са за влизане в еврозоната през 2024 година.

В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов очерта като реалистичен хоризонт за България 2023-та година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от