Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Огън и Земя“ – общото в изкуството на трима артисти

Работа на Вълчо Вълчев и Йоанна Кемилева
Снимка: http://belogradchik.bg

Като част от културната програма на Белоградчик художествената галерия в града ще носи името на скулптора Вълчо Вълчев. Завинаги свързан с родното си място и региона, през годините той създава редица знакови пластики, монументални керамични пана, галерия от образи  на свои съвременници или исторически личности, като неизменна част от облика не само на района на Белоградчик, но и на цяла България. Събитието бе отбелязано и с една изключително интересна изложба със заглавие: „Огън и земя“.

През годините Вълчо Вълчев съвместно с керамичката Йоанна Кемилева  изграждат своя творчески път и семейство. Общата им професия на художници още като студенти в Художествената академия им създават името на един високо професионален и талантлив творчески тандем, който носи паметта и белезите на времето. Повечето произведения на Вълчо Вълчев са в градска и паркова среда, а творбите на Йоанна Кемилева в домовете на хората - малки пластики, съдове и декоративни пана. В това артистично семейство влизат и двете им деца като част от съвременния художествен живот – Теодора Вълчева, изкуствовед и керамик и Александър Вълчев, скулптор.

В изложбата „Огън и земя“ се представиха няколко бронзови пластики на Вълчо Вълчев, като отбелязване на факта, че галерията ще носи неговото име, и керамики на Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Работите на двете художнички, макар и да боравят с един и същ керамичен материал, носят различна стилистика, при едната повече от пана-картини с мотиви, вдъхновени от тракийските съкровища и митологията, при Теодора – повече с флорални решения, по-ярък цвят и формообразуване.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от