Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планираните за септември разговори САЩ-Китай не са повлияни от текущото напрежение

Преговарящите от Китай и Съединените щати все още се очаква да се срещнат във Вашингтон през септември въпреки текущото нарастване на напрежение между двете най-големи икономики в света, съобщи в сряда  китайското издание South China Morning Post.

Базираният в Хонконг вестник, който се счита за близък до управляващата Комунистическа партия на Китай,  цитира неназован бивш служител на китайското министерство на търговията да казва, че разговорите "вероятно ще се случат по план" и дори могат те да облекчат настоящото ново напрежение между Пекин и Вашингтон.

"Въпреки значителната ескалация на напрежението между Китай и Съединените щати тази седмица, все още се очаква преговарящите да се срещнат във Вашингтон през септември за поредния кръг от търговските преговори", отбеляза той пред South China Morning Post.

Подобни коментари направи вчера и топ икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу.

Според същото издание, за този месец са насрочени видеоконференции, които да очертаят основата за предстоящите нови разговори лице в лице през септември.

Посочва се и, че ключов барометър през следващите седмици ще бъде дали най-висшият китайски преговарящ - вицепремиера Лю Хъ - ще вземе решение да пътува до Вашингтон, за да участва в преговорите.

Макар и непотвърдена, информацията на South China Morning Post допринесе за париране на значителна част от първоначалния силен спад на акциите на Уолстрийт.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени