Eмисия новини
от 17.00 часа

Пейо Майорски: Винаги може да има злоупотреба с нашите данни и да се окажем с кредит без да знаем

Николай Цветанов: Няма риск от измами с бързи кредити вследствие на теча на данни от НАП

| обновено на 08.08.19 в 11:28


Изтичането на лични данни от системата на НАП не увеличава риска за измами с бързи кредити, заяви в интервю за „Хоризонт“ Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. По думите му, ако има измама с отпускане на заем, то тя може да се извърши единствено със съдействието на човек от кредитиращата институция:

„Няма някакъв допълнителен, огромен риск за потребителите. Има същият този стандартен риск, който съществуваше и преди това, най-малкото защото същата тази информация седи като публична информация за по-голямата част от хората в различни публични регистри“.

“Процесът по кредитиране не е толкова опростен както се опитват да го представят в медиите. Той включва различни етапи. На първо място по идентификация на потребителя и след това по неговата верификация. Само в първата част по процеса по кредитиране се събират повече данни от тези, които бяха изтекли в НАП. След приключване на този първи етап, в който на практика се извършва една проверка на лицето, което се представя за кандидат, започва верификацията на данните. Целта на всички следващи стъпки в процеса е компанията да се увери, че именно това лице, чиито лични данни са представени, е лицето кандидат за кредит…“.

Пейо Майорски, който е председател на Асоциацията за защита на потребителите, коментира пред БНР въпроса добре ли сме защитени след изтичането на данните от НАП и можем ли да се окажем с кредит, който не сме теглили:

“Винаги може да има злоупотреба с нашите данни и да се окажем с кредит без да знаем, затова ние от Асоциацията приветстваме намеренията на вицепремиера Томислав Дончев, че е редно, когато се взима бърз кредит, да бъдат затегнати мерките и когато се взима бърз кредит или какъвто и да е кредит, лицето да присъства на мястото“.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още идеята на Асоциацията да бъде създаден правилник, по който фирмите за бързи кредити да упражняват дейността си:

“Идеята за уеднаквяване на правата на потребителите и кредитодателите беше от гледна точка на това да се създаде Закон за регулация на колекторските компании, защото голяма част от кредитополучателите, особено тези, които изпадат в някакъв вид невъзможност да покриват кредитите, отиват при колекторските компании. Така че уеднаквяването и това, което искахме ние от държавата е създаване на закон за колекторските компании да работят под един и същи аршин. А за бързите кредити също е много важно да има начин, по който да бъдат определяни кредитоизискателите да получават кредити. Да има система, по която, когато проверите човека срещу вас, който иска да получи кредит, да разберете дали той е платежоспособен да покрива това задължение…“.

Интервюто на Марта Младенова с Николай Цветанов и на Диана Дончева с Пейо Майорски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020