Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Русев: Пазарът за български мед в ЕС може тотално да се затвори

Снимка: БГНЕС

Има реална опасност 45 хиляди тона мед от Южна Америка да попаднат на европейския пазар чрез безмитен внос, предупреждават от Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти. Това може да се случи вследствие на търговско споразумение между Европейския пазар и страните от групата МЕРКОСУР – Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай.

Браншовите организации вече са в диалог със земеделското министерство и са изложили в писмо основните заплахи, които биха настъпили за българското земеделие и в частност за пчеларството, ако подобен внос бъде осъществен.

„Цената на българския мед и нейното падане е само една от посоките, в които ще се развиват негативните последици. Нас ни притеснява въобще, че пазарът за българския пчелен мед в ЕС ще бъде тотално затворен. Защото има доста други алтернативни количества от други страни, включително в момента и от МЕРКОСУР, и от Украйна, които ще залеят европейския пазар и интересът ще спадне тотално към нашето родно производство“, коментира в предаването „Преди всички“ Владимир Русев, председател на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти.

Целта ни не е да сеем смут в българското общество, а да предупредим за евентуални заплахи, уточни Русев.

„Действително има реална възможност чрез тези 45 хиляди тона мед, предимно от Бразилия и Аржентина, да влезнат количества с пестициди, забранени от Европейския съюз. Понеже биологичният мед се изследва задължително за пестициди, но за голяма част от конвенционалния няма такова задължение и би могъл да постъпи на нашата територия, съдържащ пестициди. Над 240 субстанции се използват в тези страни, които са забранени в Европейския съюз“, заяви Владимир Русев пред „Хоризонт“.

В момента от браншовата организация съставят писмо до парламентарната комисия по земеделие, в което ще бъдат изразени опасенията на производители и преработватели на мед, с идеята да се състои изслушване по темата и да се вземат мерки за ограничаване на последиците за българското производство на мед.

По европейски статистики на Департамента по земеделие към ЕК страната ни е на едно от последните места в Европа по консумация на пчелен мед.

„В годините се е наслоявало негативно отношение към качеството на българския пчелен мед. За това, разбира се, вина имаме и ние, преработвателите, и пчеларите. Според мен трябва да се поработи в посока възвръщане на доверието в българския потребител към пчелния мед“, обясни Русев.

През последните години българските пчелари и преработватели са положили много усилия за подобряване на качеството на българския мед, увери той и припомни, че целият поток от биологичен и конвенционален пчелен мед, който се търгува в ЕС, минава задължително през немска лаборатория.

„И в момента мога да кажа, че българският мед е на много високо ниво като качество.“

Средно България произвежда около 10 хиляди тона мед годишно, от които едва 2 хиляди се консумират на българския пазар. Останалите 8 се продават в Европа.

Част от мерките за защита на българския сектор пчеларство биха могли да се изразяват в субсидии - около 40 евро на кошер, които да бъдат съпътствани от много строг контрол, така че „нито една стотинка да не бъде източена по тези мерки“, посочи още Владимир Русев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна