Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

64% от икономистите очакват Фед да понижи отново американските лихви през септември

Очакванията на икономистите за ново намаляване на лихвата от страна на Федералния резерв през септември се увеличиха рязко през този месец, заедно с очакванията за икономическа рецесия през следващата година.

Според последно проучване на "Уолстрийт джърнъл" сред водещи икономисти от частния сектор, цели 63,9% от тях очакват ново намаляване на основната американска лихва на следващото заседание на Фед на 17-и и 18-и септември, което е значително над 49,8% на това мнение при предишното проучване през юли.

В същото време нарастват и очакванията на икономистите за рецесия в САЩ. Те определят с вероятност от 33,6%, че американската икономика ще изпадне в рецесия в рамките на следващите 12 месеца, спрямо 30,1% подобна вероятност през юли, като това е най-високият процент от старта на това проучване на "Уолстрийт джърнъл", датиращ от 2011-а година. Преди година подобната осреднена вероятност за предстояща рецесия беше едва 18,3%.

Значително мнозинство от анкетираните икономисти - 87,8%, също така смятат, че рисковете за икономическите перспективи пред САЩ са наклонени в посока надолу (за по-слабо от очакваното икономическо представяне). Този процент е над 69,6% през миналия месец и най-високото ниво от началото на 2015-а година. Повечето респонденти споменават търговските напрежения като основен риск за икономиката.

През миналата седмица Фед понижи лихвените проценти с четвърт процент - първото намаление от 2008-а година насам. Членовете на Фед, говорили публично през тази седмица, заявиха, че са отворени за бъдещи намаления.

Анкетираните от "Уолстрийт джърнъл" икономистите средно очакват, че процентът на федералните фондове ще бъде 1,84% до края на тази година, което предполага още едно намаление с 0,25% спрямо сегашния лихвен диапазона между 2,00% и 2,25%.

Повечето икономисти, или 72,9%,  са съгласни, че понижението на лихвите през миналата седмица с 0,25%, вместо с 0,50%, е бил правилният ход от страна на Федералния резерв. Преди срещата през юли пазарните очаквания сякаш бяха за по-агресивно намаляване на лихвите.

От анкетираните икономисти 12,5% посочиха, че Фед е трябвало да намали лихвените проценти с 0,50%, а 14,6% заявиха, че централната банка е трябвало да поддържа стабилни лихвени проценти (да не ги променя).

Ден след срещата на Фед президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще увеличи митата върху целия китайски внос в САЩ. В тази връзка от 1-ви септември ще влязат в сила нови мита от 10% за останалите необмитявани китайски стоки а 300 млрд. долара - включително смартфони, облекло, играчки и други потребителски продукти. Този ход на Тръмп причини трус на финансовите пазари, ескалира допълнителна търговската война между САЩ и Китай и доведе до поскъпване на долара както спрямо китайския юан, така и спрямо останалите основни валути.

Все още много тънко мнозинство от 56,3% от анкетираните икономисти заяви, че силният долар не се превръща в заплаха за икономическия растеж в САЩ.

Самото проучване на "Уолстрийт джърнъл" беше проведено между 2-ри и 6-и август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени