Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Нагасаки си спомниха за жертвите на бомбардировката отпреди 74 години

| обновено на 09.08.19 в 16:44
Възпоменателна церемония в Нагасаки.
Снимка: БГНЕС


Две годишнини, обединени в една – за мирен свят, отбелязва Япония. Тази седмица се отбелязват 74 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Загиват хиляди. За цената на мира във времето, в което САЩ и Русия се оттеглиха от ядрения договор за ракетите среден обсег, а Договорът за неразпространение на ядреното оръжие навършва 51 години, е репортажът на Добромир Видев. 

Националният музей „Земята и хората“ от 1996 година пази плоча от Хирошима, която е била на 200 м от ядрения взрив през 1945 година.

Директорът на музея Чавдар Начев разказва, че много хора идват на годишнината, да оставят цветя пред камъка. И да си спомнят. Така е било и тази година, на 6-и август, когато музеят отбеляза Денят на милосърдието.

Послания за свят без войни и желание да няма ядрено оръжие има в книгата, която от 2001 година Природонаучният музей пази. 

Директорът на Националният музей „Земята и хората“ Чавдар Начев споделя, че събирането на посланията в една тетрадка си струва именно заради това на едно място да се съберат желанията на всички: 

"Недостатъчно е да желаем мира. Трябва да се борим, за да няма атомно оръжие". 

"Да обичаме природата и да възпитаваме бъдещото поколение в уважение и самоуважение за мирен живот".

"Да не позволим употребата на оръжия за масово унищожение". 

"Хирошима да е урок за това какво не трябва да се прави, а именно да се прави война. Тя убива". 

"Нека да сме по-толерантни едни към друг, защото нито една война не струва колкото един човешки живот".

"Каквото и да не ни харесва в другите, по-добре е да не правим фаталната крачка към войната. И да стоим далеч от точката, от която няма връщане". 

"Този красив свят е пълен с чудеса. От нас зависи да го ценим и защитаваме, Ние можем да направим това. Вие и аз заедно. Не е нужен атомен взрив, за да се събуди нашата милост и страдание". 

"Нека има добро".

"Да победим злото с любов". 

"Нека тази зловеща трагедия никога да не се повтаря", част от многото послания на хората. 

На шести август Хирошима, а днес и жителите на японския град Нагасаки си спомниха за жертвите на американската атомна бомбардировка отпреди 74 години. В Хирошима в 11,02 ч. местно време пада бомбата, чиито жертви ще надминат 140 000 души. Затова на церемонията Парка на мира в Нагасаки кметът на града Томихиса Тауе прочете декларация с призив за пълно ядрено разоръжаване:

"Лидери на света. Посетете атомно бомбардираните градове и вижте, чуйте и усетете какво се е случило под гъбния облак. Отпечатък в съзнанието ви за нечовешкото ядрено оръжие. Лидери на ядрените държави. Договорът за неразпространение на ядрените оръжия ще навърши половин век. Всички ядрени държави трябва да припомнят значението на договора, който обещава да премахне ядрените оръжия. Призовавам по-специално САЩ и Русия да поемат отговорност като ядрени суперсили, като демонстрират на света конкретни начини за драстично намаляване на ядрените запаси".

Хилядите, оцелели от Хирошима и Нагасаки, стават посланици на мира. И разказват по света пред медии своите спомени и истории. Като Ясуаки Ямашита, който е на пет години, когато се взривява бомбата в Нагасаки. Разказва, за да се помнят ужасите от човешкото познание:

"Майка ми ме извика, хвана ме за ръката. В момента, в който влязохме вкъщи, видях ярка светлина, която беше като хиляди светкавици наведнъж. Толкова силна беше тя… майка ми ме повали на земята. И покри тялото ми с нейното. След това чухме зловеща експлозия. Усетихме как много неща летят покрай нас. След това всичко утихна. Изправихме се и видяхме, че прозорците, вратите и покривът просто бяха изчезнали. Сестра ми усещаше мазна течност по главата си. Нищо обаче не можеше да се види ясно. След около 10 или 15 минути майка ми реши, че ще ни заведе в болницата. Излязохме на светло. Видяхме как главата на сестра ми беше посипана със стъкла. Тя кървеше".

В 11,02 ч. местно време - часът, в който на 9 август 1945 г., падна бомбата, Нагасаги запази едноминутно мълчание. След това в Парка на мира в Нагасаки кметът на града Томихиса Тауе прочете декларация с призив за пълно ядрено разоръжаване. Той прикани Русия и САЩ да изиграят водеща роля в това разоръжаване.

На възпоменателната проява присъстваха премиерът Шиндзо Абе и представители на над 70 страни.

При атомния взрив в Нагасаки са загинали 70 хил. души, а градът на практика е бил сринат със земята.

Репортажа на Добромир Видев за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени