Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Рай на Земята“ с Лятната академия по драматургично писане

БНР Новини
Снимка: Арте Урбана Колектив

Ден ни дели от края на тазгодишното издание на Лятната академия по драматургично писане, която сдружение „Арте Урбана Колектив“ организира за четвърти пореден път. В рамките на десет дни академията събра участници и ментори от цял свят, които трябваше да създадат свое „Шангри-Ла“ – въображаемо място, станало известно в началото на 20 век като „рай на Земята“. Скритият в планините, далеч от останалия свят, рай става популярен от новелата на Джеймс Хилтън „Изубеният хоризонт“. За да се вдъхновият за своя рай, участниците в тазгодишната академия също бяха потопени в подобна планинска утопия – село Боженци.

След като академията беше официално открита в зала „Славейков“ на Френския инстут в София, всички участници и ментори се отдадоха на творическите заминания, които предложи обучителният форум в Боженци. Един от водещите лектори беше проф. Хартмут Кьониц – преподавател в Университета HKU в Утрехт, Холандия, който гостува за първи път в България. Той показа на участниците как днес усшешно могат да бъдат създадени интерактивни сценарии. Целият форум беше ориентиран именно в тази посока – към иновативните артистични практики, все още малко познати в България, като site-specific театър, имерсивни преживявания, игри в градска среда и интерактивен театър.

Сред менторите, взели участие в това четвърто издание на Лятната акдемия за драматургично писане, беше и Тасос Стивънс. Той разкри пред участниците възможностите, които предлагат игрите. В „Какво се случва“, малко преди да се отправи към Боженци, където се проведе неговият уъркшоп, Стивънс сподели какво всъщонст дават тези игри на играещите ги. Участие в разговора взе и организаторът на Лятната акдемия Димитър Узунов, един от основателите на „Арте Урбана Колектив“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от