Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския излишък на Германия през юни след отскок на вноса при слабо понижение на износа

Търговският излишък на Германия се сви слабо през юни, тъй като вносът отскочи по-рязко от очакваното при леко намаляване на износа, показват данни на федералната немска статистика Destatis.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, се понижи през юни с 0,1% до 106,1 млрд. евро спрямо май, когато нарасна с 1,3% и при прогноза за нулев растеж, докато вносът нарасна с 0,3% до 89,3 млрд. евро след спад с 0,3% месец по-рано и очаквания за увеличение с 0,3 на сто.

Спрямо година по-рано германският експорт се сви през юни с 8,0% след повишение с 4,6% през май, докато вносът се понижи с 4,4% след повишение с 5,1% месец по-рано.

Нарастването на вноса при слабо намаляване на износа допринесе за известно свиване на търговския излишък на Германия на сезонно-коригирана база до 18,1 млрд. евро през юни от 18,7 млрд. евро през май.

Търговският баланс на некоригирана база през юни е на излишък от 16,8 млрд. евро спрямо излишък за 22,0 млрд. евро година по-рано и позитивен търговски баланс за 20,6 млрд. евро през май тази година.

През първите шест месеца на настоящата година вносът в Германия се увеличи с 3,0% до 556,2 млрд. евро, докато износът нарасна с 0,5% до 666,1 млрд. евро, което доведе до намаляване на търговския излишък до 109,9 млрд. евро от 122,4 млрд. евро година по-рано.

Тази тенденция през първото полугодие на по-силен растеж на вноса от износа показва, че водещата европейска икономика започва постепенно да намалява зависимостта си от продажбите зад граница за сметка на подобряване на вътрешното потребление.

От години насам МВФ и Европейската комисия препоръчват на Германия да направи повече, за да увеличи вътрешното търсене, за да намали големия си външен икономически дисбаланс.

Забавящата се световна икономика, търговските напрежения главно по оста САЩ-Китай и несигурността около процеса на Брекзит оказват влияние върху германската традиционно осланяща се на експорта икономика, като рекордно високата трудове заетост, растежът на заплатите и ниските лихви допринасят в известна степен за справянето ѝ с външните насрещни ветрове.

Според данни на Бундесбанк балансът по текущата сметка на Германия пък се разшири през юни до 20,6 млрд. евро от 16,2 млрд. евро през май, докато за първите шест месеца на година балансът по текущата сметка, който измерва потоци на стоки, услуги и инвестиции, се понижи до 126,4 млрд. евро от 130,6 млрд. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна