Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на италианските акции и облигации след призивите на Салвини за предсрочни избори

В петък италианските акции и облигации се намират под силен натиск от продажби с оглед на правителствената криза на Апенините, след като вицепремиерът и лидер на партията "Лига" Маето Салвини заяви, че управляващата коалиция с движението "5 звезди" е несъстоятелна и поради това призова за предсрочни парламентарни избори.

След месеци на напрежение, Салвини заяви в четвъртък, че няма начин да се разрешат различията между двете управляващи партии. В тази връзка той каза на премиера Джузепе Конте, че съюзът на "Лигата" с "5 звезди" се е разпаднал и "трябва бързо да се върнем към избора на гласоподавателите".

Предстоящият разпад на управляващата коалиция и насрочването на извънредни избори доведе до агресивни продажби на италиански акции на борсата в Милано и до продажби на италиански държавни облигации, което причини ръст на тяхната доходност (до рязко оскъпяване на държавния дълг).

Италианският фондов индекс MIB стартира петъчната търговия със солиден спад от близо 2%, което повлия негативно и на останалите европейския борси. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,35%, отбелязвайки първо понижение след две поредни сесии на солиден растеж. Немският индекс DAX 30 се понижава с 0,43%, френският CAC 40 - с 0,6%, британският FTSE100 - с 0,37%, а испанският Ibex 35 - с 0,96%.

Логично най-солиден спад има при италианските банкови акции, като акциите на третия по големина кредитор в страната Banco BPM се понижават с цели 8,7%, на UBI Banca спадат с близо 6%, а на най-големият кредитор в лицето на UniCredit - с 5,25%.

В същото време продажбите на 10-годишни италиански държавни облигации доведе до ръст на тяхната доходност с цели 21 базисни пункта към 1,749%, като това представлява най-солидно дневно повишение от септември 2018-а година, когато управляващите в Рим се намираха в сериозен сблъсък с ЕК относно италианските бюджетни планове.

Това доведе и до разширяване на лихвения спред между 10-годишните италиански и немски облигации към 5-месечен връх от 236 базисни пункта (доходността на италианките книжа е с цели 2,36% над тази на германските).

Доходността на краткосрочните дългови книжа на Италия също нараства рязко, като на двегодишните книжа се повишава със 17 базисни пункта към 0,226%, а на 5-годишните книжа - с 15 пункта към 0,984%.

Трябва да се има предвид, че Италия е с вторият по големина държавен дълг в рамките на ЕС и на еврозоната след този на Гърция. Въпреки че Рим успя да избегне предварителната дисциплинираща процедура за прекомерен дефицит през настоящата година, Италия трябва да представи бюджета си за 2020-а година на ЕС до средата на октомври. Надвисналата сериозна политическата несигурност обаче може да забави този процес, като коментатори и анализатори предполагат, че президентът Серджо Матарела - единственият човек, който може да разпусне парламента - ще иска да осигури нормално протичане на бюджетния процес, преди италианците да отидат на предсрочни избори.

Важно е да се отбележи, че ескалацията на политическата криза в страната идва точно в момент, когато кредитната агенция "Фич" трябва да публикува в края на деня новата си оценка за кредитния рейтинг на Италия. За сега рейтингът, определен от "Фич", е на ниво от "ВВВ", на "Мудис" е от "Ваа3" и на трета водеща кредитна агенция "Стандард енд Пуърс" - на ниво от "BBB".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!