Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Видима“ и нейният Първи национален конкурс-изложба „Създаваме заедно“

Сава Христов
Снимка: Божидар Любенов

Град Севлиево е разположен близо в Югоизточния район на Деветашкото плато – една от най-красивите природни забележителности у нас. В Деветашката пещера са намерени археологически доказателства за най-ранното човешко съществуване – различни оръдия на труда, накити и съдове за храна, датирани от около преди 70 хиляди години. Близо до града е археологическият музей на открито - руините на средновековната крепост „Хоталич“, възникнала през X в.

Иконостасът на църквата „Свети пророк Илия“  е част от националното ни културно наследство. Архитектурно – етнографски комплекс “Дандолови къщи” – от 1870 г. – дава представа за типичните градски къщи и работилници,от онова време. Възрожденска кожарска работилница “Табахана” – постраена е през 1873 г. и е единствената в страната запазена и реставрирана голяма манифактурна работилница за обработка на кожи, която е действаща и до днес.

Галерия „Видима“ е едно от привлекателните места за срещи с изобразителното изкуство, за жителите и гостите на Севлиево. Тя е част от културното пространство на града, наред с градската библиотека, художествената галерия „Асен и  Илия Пейкови“, домът на културата „Мара Белчева“, народното читалище „Развитие-1870“ и прочутата Севлиевска духова музика.

Галерия „Видима“ е създадена в края на 1997 г. И всеки месец, за радост на своята публика, представя творчеството на един автор в областта на изобразителното изкуство.

Един от най-новите и интересни проекти на галерията е изложбата-конкурс, наречена „Създаваме заедно”. Не са малко художниците, които работят успешно с художествена галерия „Видима“, но за много други този конкурс е възможност да се представят за пръв път и да намерят своите почитатели.

През 2010 година част от колекцията на галерия „Видима” – картини, графики, фотографии, пластики, беше разположена АРТ Зоната. В тази нова модерна зала може да се види постоянната експозиция, която е с музеен характер и отразява промените в стила и състоянието на съвременното изкуство у нас.

Нашият гост в предаването днес е г-н Сава Христов, директор на художествена галерия „Видима“. С него разговаряме за изминатия път и за най-новия проект – изложбата-конкурс „Създаваме заедно“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна