Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 18 жертви на тайфуна "Лекима" в Китай, 16 души са безследно изчезнали

| обновено на 10.08.19 в 14:52
Тайфунът достигна сушата рано тази сутрин с максимална скорост на ветровете от 187 километра в час
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расте броят на жертвите на мощния тайфун "Лекима", който връхлетя китайския бряг южно от Шанхай, събаряйки къщи и дървета, предаде "Асошиейтед прес", като цитира китайската държавна телевизия. . Загиналите вече са 18, а 16 души са в неизвестност. Силата на бурята обаче започна да намалява. 

Други 16 души са в неизвестност, след като "Лекима" навлезе на сушата през нощта в провинция Чжъцзян, където са разрушени над 200 сгради, а 3200 са повредени. Над 1 милион души бяха евакуирани предварително, съобщи Агенция Синхуа, включително 253 000 в Шанхай.

Според държавната телевизия около 2100 влака и полети са отменени. Властите в Шанхай са спрели и високоскоростния влак за международното летище Пудун.

Тайфунът достигна сушата рано тази сутрин с максимална скорост на ветровете от 187 километра в час. Силата му намаля и той вече не влиза в категорията "супертайфун". Хиляди полети са отменени в Източен Китай, включително повечето полети на двете основни летища в Шанхай. 
"Бедствените зони сега са предимно в покрайнините на градовете и провинцията. Това са ниско разположени области, които се наводняват от прииждащите от планините води", заяви представител на китайската гражданска защита. 
Метеорологичната служба обяви оранжев код за опасно време. Вчера бе в сила най-високият червен код, когато бурята доведе до отмяна на полети и затваряне на търговски обекти в Тайван.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна