Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боянският майстор" вълнува и днес

Севастократор Калоян и съпругата му Десислава
Снимка: Боянската църква - личен архив

Филмът „Боянският майстор" излиза на екран през 1981-ва година в два епизода.

Първият е озаглавен „Празник в Бояна“, а вторият „Ръка Илиева писа“. Сниман е по произведението "Празник в Бояна" на Стоян Загорчинов. Сценарият на филма е на Евгени Константинов и Захари Жандов. Режисьор е Захари Жандов. Музиката е написана от Васил Казанджиев.

В ролите зрителите могат да видят: Петър Деспотов, Любомир Димитров, Бойка Велкова, Емил Марков, Атанас Божинов, Йордан Спиров. Действието се развива в средата на 13 век.

1295 година. Севастократорът на Средец - Калоян е построил нова черква в околностите на Бояна, за да бъде запомнено името му от потомците. Тя предстои да бъде зографисана. Калоян е поканил известния търновски протомайстор Драган. Внезапна болест принуждава зографа да изпрати в Бояна своите най-добри ученици Илия и Китан.

Зографите от Средец приемат с недоверие Илия и се опитват да убедят севастократора, че не може да повери толкова значително дело в неопитните ръце на младия мъж. В разговор между двамата, Илия излъгва, че е провъзгласен за майстор и може да се справи. Севастократорът му възлага да изрисува ликовете на царя Константин-Асен и царица Ирина.

Силен, интелигентен и проницателен владетел е севастократор Калоян.

Илия е увлечен по севастократорката Десислава, но е изкушен и от талантливата улична артистка, наречена Левантийката. Всяка по свой начин брани талантливия зограф.

Илия е изрисувал царските ликове и севастократорът остава много доволен. Но средецкият майстор, който трябва да продължи зографията, е недоволен от образите, смята, че канонът е нарушен и отказва да работи. Калоян се принуждава да възложи работата отново на Илия. Младият зограф започва да твори ликовете на севастократора и жена му Десислава. Илия разбира за предстоящото идване на протомайстор Драган и продължава да работи. Образите са завършени и всички виждат, че ученикът е надминал учителя си.... Въпреки това Илия е обвинен, че се е провъзгласил сам за майстор и осъден строго от севастократора. Бит почти до смърт с камшици, той е хвърлен в тъмницата на Средец.

„Боянският майстор“ печели Награда на София за игрален филм. Песента, която е посветена на него по музиката на Александър Йосифов. Текста е на Богомил Гудев. Песента е в изпълнение на Лили Иванова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени