Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

2
Снимка: fairoreshakbg.com

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателиета местни майстори ще демонстрират характерните за троянския край занаяти – дърворезба, грънчарство, тъкачество и пирография.

Предвидена и разнообразна музикална програма. Около изложението и манастира са обособени зони за търговия и атракции. За хилядите гости, които се очакват в Орешак, е изработена карта на панаира.

На храмовия празник на Троянския манастир "Успение на Пресвета Богородица" (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която са пази в в Светата обител ще бъде пренесена с литийно шествие до близкия параклис, където се смята, че е извършила първото си чудо още през 16-и век.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени