Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: 40 загинали и 260 ранени при боевете в град Аден в Йемен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

40 са загиналите, а 260 са ранени при боевете в град Аден в Йемен, съобщиха от службата по хуманитарни въпроси на ООН. Конфликтът в страната се задълбочи, след като бивши съюзници в борбата срещу племето хуси, подкрепяно от Иран, се обърнаха един срещу друг. Ръководената от Саудитска Арабия коалиция започна въздушни удари срещу бойците в южната част на страната само ден, след като двете страни се договориха за примирие. 

От едната страна е базираният в Рияд президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади, чиито привърженици са базирани в Аден – втория по големина град. От другата страна са сепаратистите в южната част на Йемен от Силите „Пояс за безопасност“ – група, която се бори за независимост на Южен Йемен. 

Двете страни се бореха заедно срещу подкрепяните от Иран хуси. А сега се обърнаха един срещу друг, след като сепаратистите превзеха президентския дворец и военна база в Аден. 

Йеменското правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия, определи действията им като преврат.

Международни наблюдатели предупреждават, че сблъсъците в Аден заплашват да превърнат Южен Йемен в арена на гражданска война, която се води в рамките на по-големия граждански конфликт. Разривът в коалицията, бореща се с хусите, показва и дълбокото разделение между основните играчи – Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които от години тренират и подкрепят сепаратистите в южната част на Йемен. 

След 8 години конфликт Йемен е определян като най-тежката хуманитарна катастрофа. Най-малко 7200 са цивилните жертви, а голяма част от населението няма достъп до храна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени