Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските правителствени сили превзеха ключов град

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийските правителствени сили превзеха ключов град в последния голям бунтовнически анклав в страната, предаде ДПА, като се позова на неправителствена мониторингова организация.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека отбеляза, че това е най-големият успех за режима на президента Башар ал Асад от началото на започнатата от него преди повече от три месеца офанзива срещу бунтовниците в провинциите Идлиб и Хама.

Правителствените сили са си върнали стратегическия град Ал Хабит, в южната част на северозападната провинция Идлиб.

"Падането на Ал Хабит в ръцете на режима е важно, защото приближава неговите сили до Хан Шейхун, най-големия град в южен Идлиб", обясни директорът на базираната във Великобритания мониторингова организация Рами Абдел Рахман. Той отбеляза, че сирийските правителствени сили сега са само на 8 километра от Хан Шейхун и напредват към него.

Контролът върху Ал Хабит освен това ще позволи на режима да затегне примката около бунтовническите райони в северната част на граничещата с Идлиб централна провинция Хама, допълни Абдел Рахман. Той съобщи, цитиран от Франс прес, че в сраженията днес са били убити 38 бойци – 14 от правителствените сили и 24 бунтовници, включително от джихадистката групировка "Хаят Тахрир аш Шам" (бивш клон на терористичната мрежа "Ал Каида" в Сирия).

Вчера в боевете са загинали общо 70 души – 32 от правителствените сили и 38 бунтовници и джихадисти.

Около 400 000 души по данни на ООН са били принудени да напуснат домовете си от началото на голямата офанзива на сирийските правителствени сили, подкрепяни по въздух от своя съюзник Русия, срещу бунтовниците в Идлиб и Хама в края на април, отбелязва ДПА.

Франс прес цитира статистика на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, според която при кампанията са били убити общо над 3000 души – повече от 810 цивилни, над 1200 бунтовници и джихадисти и повече от 1000 бойци от правителствените сили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна