Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белчин - по тесните пътеки на историята

Железодобивен и книжовен център в миналото, днес районът е оазис за културен и спа туризъм

7
Снимка: БТА

За малко повече от час, по живописен планински път южно от София се стига до село Белчин. Сгушено между четири планини, селото предлага различни възможности за туризъм - спа, културно-исторически и планински. Известно е и с многобройните си щъркелови гнезда - над 30. Римска крепост, етнографски музей и късносредновековната църква „Св. Петка” са сред обектите, които са задължителна спирка за туристите. Белчин има два минерални извора, известни още от римско време.
     

Белчин се намира между планините Плана, Рила, Верила и Витоша и на границата на няколко етнографски области. Населението, обитаващо Самоковската котловина, е смесено – шопи, македонци и хора от Западните покрайнини, а тази смесица води и до богата култура, казва Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия музей в Самоков и Музеен комплекс "Цари Мали град".

„Културните напластявания започват от късната бронзова епоха, някъде 13-14 в. пр. Хр. През късножелязната епоха хълмът, известен като Св. Спас - Цари Мали град, е бил едно голямо тракийско светилище, което в римския период се превръща във военна крепост.”

Белчин е населен от дълбока древност. Водата е една от причините, привлекли хората да се заселят тук. Надморската височина от 900 метра в ранните исторически епохи е означавала нелеки условия за живот. „И има нещо, което ги привлича - желязото и минералната вода”, разказва Хаджиангелов.

Самоковското поле е богато на желязна руда и магнетитов пясък, което е причина още в късножелязната епоха да започне добив на желязо.

Разкопки в района се правят от 2007 година насам. В момента в Самоковско се работи върху крепостите Цари Мали град и Шишманово кале близо до Самоков.

До момента са известни 12 крепости в района. Една от функциите им била да охраняват кръстопътя между важни пътища – от Константинопол към Рим и по-малък военен път от Сердика, който през прохода Демир капия във високата част на Рила слиза в Македония. Крепостите служели и за охрана на железодобива.

През Средновековието Белчин е бил книжовен център. Днес има документални следи, доказващи, че белчинци са разполагали с достатъчно средства, за да си позволят закупуването на старопечатна литература.

„Някои от редките издания, запазени в Народната библиотека, са с произход от Белчин, включително първата печатна книга в България е също с произход от Белчин. Оригиналът е в Народната библиотека, копието – в Етнографския музей”, пояснява Веселин Хаджиангелов.

Църквата от 15 век е построена, за да маркира паметно за страната събитие – пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търново към Рилския манастир. 

„През 1467 година, когато това шествие минава, в него участва Презвитер Йоан и свещеник от Белчин -  това е записано в книгата на Владислав Граматик „Рилската повест”, която се пази в Рилския манастир.”

Още за богатствата на Белчин слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени