Eмисия новини
от 18.00 часа

Фани Давидова: Инструкцията за достъпа на ДАНС до информационните фондове на МОН е юридически неизпипана

Снимка: БГНЕС

„Този документ е абсурден. Една от основните цели на защитата на личните данни е да няма абонаментен и перманентен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Самият текст на инструкцията е с мотиви, толкова постни, че нищо не казват. Самият текст е обширен и отваря врата за много интерпретации, освен това е юридически неизпипан“. Това каза пред БНР Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни, по повод качената за обществено обсъждане в интернет страницата на МОН инструкция за достъпа на ДАНС до информационните фондове на министерството.

ДАНС поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България.

„В този случай има лош и по-малко лош сценарий“, подчерта Давидова в предаването „12+4“:

„За да бъде публикуван текст с подобно съдържание от институция, то вероятно институцията и администрацията смятат, че ще предложат нещо безумно, на което хората, разбира се, че ще скочат и те ще го изтеглят, и ще кажат – ето, ние се съобразяваме с гласа на обществото. Това е предвидим ритуален танц, който администрацията иска да изпълни. По-лошият сценарий е - нека пробваме, ако това мине без реакция, защо тогава ДАНС да не поиска подобен перманентен достъп и до банковата информация, например“.

Според Фани Давидова единственият правилен ход е да се прочете инструкцията и да се напише становище.

Общественото обсъждане е отворено на сайта на МОН до 9-и септември.

Интервюто с Фани Давидова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Три големи язовира са с обем под 50%

публикувано на 12.12.19 в 17:34