Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит без сделка може да задълбочи недостига на лекарства не само на Острова, но и в Европа, смятат експерти

С оглед наближаването на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС на 31-ви октомври здравни специалисти предупреждават, че недостигът на някои лекарства може да се влоши в Европа в случай на Брекзит без сделка.

През миналата седмица Британската федерация по храните и напитките предупреди, че страната ще изпита недостиг на пресни храни, ако има неконтролиран Брекзит без сделка. Фармацевтичните компании също изразиха подобни притеснения, като някои от тях резервираха въздушен товарен капацитет за доставките, ако това е необходимо.

Негативното въздействие върху медицинските доставки обаче ще се усети и извън Великобритания.

Агенция Ройтерс цитира доклад на британския парламент, според който всеки месец около 45 милиона опаковки с лекарства се изпращат от Великобритания до останалата част на единния блок, като тази търговия през 2016-а година беше на стойност от близо 12 милиарда паунда.

Експертите твърдят, че някои прекъсвания на доставките ще бъдат неизбежни, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение. Британският премиер Борис Джонсън заяви нееднократно след поемането на поста, че ще изведе страната си от ЕС на 31-ви октомври без сделка, ако съюзът откаже да договори ново споразумение по отношение на предстоящия развод.

До тогава може би няма да е необходимо регулаторно одобрение за някои лекарства, за да продължава тяхната доставка от Великобритания в ЕС. Всяка година около 1 милиард опаковки с лекарства отиват в едната или другата посока (между ЕС и Великобритания), показват данни на фармацевтичната индустрия.

Засиленият митнически контрол на пристанищата и по другите граници между Великобритания и ЕС (при евентуален Брекзит без сделка) обаче може да доведе до прекъсване на доставките на лекарства и на химическите съединения, необходими за тяхното производство, казват регулаторни и представители на индустрията.

"Въпреки интензивната подготовка от страна на индустрията за всеки един сценарий, Брекзит без сделка рискува да прекъсне доставките на лекарства в целия ЕС", посочи за Ройтерс Анди Паури-Смит, официален представител на Европейската федерация на фармацевтичната индустрия.

Регулаторът на ЕС за лекарствата, Европейската агенция по лекарствата (EMA), заяви, че блокът е добре подготвен за Брекзит и е финализирала разрешения за почти всичките 400 лекарства, които се намират под нейния надзор, и които изискват по-нататъшни споразумения поради предстоящото напускане на Великобритания.

Остава нерешена оторизацията за три вида лекарства, които се нуждаят от лицензи за целия ЕС, заяви за Ройтерс неназован служител от EMA. Други основни лекарства също могат да бъдат блокирани поради проблеми с надзора заради Брекзит, показват данните на Европейската агенция по лекарствата.

Агенцията EMA е единственият орган, който може да разреши продажбите на нови лекарства в 28-те страни-членки на ЕС за лечение на най-често срещаните и сериозни заболявания, включително рак, диабет и грип.

Много други лекарства, разрешени на национално ниво, също биха могли да бъдат изложени на риск. Близо 6000 от тези лекарства трябва да преминат през нов лицензионен процес след Брекзит.

Представителят на EMA заяви, че агенцията няма "цялостна картина" на ситуацията във всички държави от ЕС с лекарства, одобрение на национално ниво.

През февруари Холандия заяви, че 50 "изключително ключови" лекарства са изложени на риск от недостиг в случай на Брекзит без сделка. Оттогава насам проблемът с повечето от тези лекарства беше решен, заяви за Ройтерс говорител на холандското здравно министерство, но може да възникнат проблеми за по-малко необходимите лекарства.

В доклад през юни Европейска комисия включи лекарствата и медицинските изделия в списъка на секторите, за които е необходима "продължителна и особена бдителност".

Според информация на Ройтерс много държави от ЕС вече са изправени пред недостиг на някои лекарства поради проблеми с производството, регулаторните органи или дистрибуцията.

Проучване на 21 европейски страни показа, че през миналата година всички те са изпитвали недостиг на лекарства, според Фармацевтичната група на Европейския съюз - европейската търговска организация на фармацевтите. Ваксините бяха сред лекарствата, за които най-често се посочва, че са в недостиг.

Великобритания ще трябва да предостави разрешения на стотици нови лекарства в продажба само благодарение на регистрациите им в целия ЕС. Великобритания внася около 37 милиона опаковки лекарства всеки месец от ЕС, показват данни на индустрията.

Великобритания също така губи надзора и капацитета си за клинични изпитания, тъй като много от тези операции вече се преместиха в останалата част на ЕС, за да може съюзът да остане в състояние да тестват и одобрява лекарства за европейския пазар след Брекзит. Тази тенденция може да свие британската фармацевтична индустрия и да доведе до по-затегнати доставки и до по-високи разходи.

Страните от ЕС обаче са изправени пред същите логистични пречки за лекарствения внос от Великобритания.

В случай на Брекзит без сделка по развода, "ще има някои проблеми и закъснения във веригата на доставки поради граничните протоколи, но мисля, че ще успеем да се справим", заяви Ерик Ван Нютен, главен изпълнителен директор на компанията Febelco - най-големият търговец на едро на лекарства в Белгия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!