Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Александър Петров: Важното е човек да не мирясва

„Тангра“ е философия, верую, естетика и начин на живот, категоричен е Константин Марков

"Тангра" и Александър Петров на гости на предаването "Изотопия"
Снимка: Иван Русланов

„Никога не трябва да правиш нещо като абсолютен имитатор плагиат едно към едно. Винаги трябва да дадеш нещо от себе си (…). Това е поклон към Буги. Тази песен е като автобиография не само на всеки български рок музикант. Мисля, че всеки обикновен човек в България усеща нещо подобно на това, което Буги е написал. Гениален текст за мен. И го направихме по нашия начин, между другото малко набързо, но мисля, че се получи много добре“. 

Така Боби Косатката описва начина, по който група „Тангра“ записва емблематичната песен „Равносметка“ в памет на Буги Барабата след погребението на големия музикант. Песента Буги пише и подарява преди години на Георги Минчев. Днес вече е в изпълнение на Константин Марков, Емил Герасимов, Дани Ганчев, Боби Мудолов (известен като Боби Косатката). Всички те заедно с едно от бележитите имена в рока - поета Александър Петров, споделиха спомените си за Буги в студиото на „Изотопия“. 

„Първата ми среща с него е преди доста години на сцената, по време на концерт“, обяснява Боби. Запознанството им започва с прегръдка. Буги се държи с него сякаш се познават от години. „Страхотен човек с чувство за хумор и позитивизъм, който предаваше на хората“, категоричен е Косатката. 

Константин Марков го познава още от 90-те години, когато Барабата започва да работи като радиоводещ. „Той е преди всичко артист в живота“, споделя Марков. Описва го и като трудолюбив и скромен човек. По-късно правят заедно концерти. А на концерт в НДК самият Георги Минчев представя Буги като „истинска душица“, припомня ни Косатката.

„По пътя“ на „Тангра“

„Тангра“ обаче можете да чуете не само в изпълнение на „Равносметка“. В момента довършват предстоящ албум с работното заглавие „По пътя“. В него ще има десет парчета, сред които и „На прага“ - вече добре познато на феновете им. Ще се постараят да направят и нови аранжименти на някои от старите песни. Надяват се това да се случи до ноември.

В различни периоди през групата са минали 28 музиканти, спомня си Константин Марков. „Тангра“ е философия, верую, естетика и начин на живот. Това обединява всички тези хора, които са били заедно. Топ български музиканти, като всеки от тях е допринесъл за това, което е групата днес“, обяснява той.

А най-новото попълнение на групата - Боби, по-старите членове канят, след като го чуват да пее и свири на китара при участие в бар. Това им е било напълно достатъчно. Доброто впечатление от Боби се затвърждава на репетиции, по-късно и на сцената. Боби пък веднага казва „да“. Спомня си как е бил на концерти на „Тангра“ още в трети или четвърти клас. Вярва, че така е "закърмен" като рок музикант. 

„На Сашо Петров дължим много за това, което сме като група“, разказва Марков. „Ние сме не една кръвна група, а една порода“, отговаря му Петров. Написал е текстовете на едни от най-знаковите песни в българската музика, сред тях и някои от емблематичните за „Тангра“. 

„В моята професия най-важното е човек да бъде това, което е. (…) Най-важното е, че всички заедно сме се стремили с музиката, визията, думите да правим послания. Не еднодневки, летни хитчета, забавна и танцова музика, а послания, които остават във времето“, убеден е Александър Петров. 

„Текстовете му са преживени и запечатани моменти“, сигурен е Константин Марков. Връщайки се назад във времето, си спомня как Сашо пътувал с групата и споделял живота им. Много от песните са истински истории. Може би затова се помнят 40 години след създаването им. И тогава, и сега „Тангра“ репетира в дома на Марков, макар вече не в кухнята, смеят се музикантите и се връщат във времената, когато целият блок знаел репертоара им наизуст. 

Има ли грешки в изкуството?

„Наричат го импровизация“, отговаря Боби с усмивка на въпроса. „Не, ние казваме, че свирим от сърце, може да е фалшиво, но е от сърце“, допълва шегата Емил Герасимов. Отвъд шегата подчертава, че за да е истинско нещо, трябва действително да идва от сърце. 

А кога песента става хит? „Когато може да се изсвири с една куха китара или едно пиано или просто да се изпее така. Когато има подходящ текст“, твърди Косьо Марков. 

„Най-важното е човек да не мирясва. Човек трябва непрекъснато да търси предизвикателства, да се бори да открива нови светлосенки в живота, нови цветове, да не губи сетивото да ги търси“, убеден е Сашо Петров и дебело подчертава, че не трябва да се озлобяваме.

Константин Марков е категоричен, че членовете на групата винаги са били такива, каквито са. „И ако някой ме попита дали бих се върнал в тези времена и дали бих избрал същия път, нямам съмнение, че ще го направя.“

По този път музиката за „Тангра“ е вибрация, която достига до хората. „Ние - когато пътувахме едно време - преди да излезем на концерт, се събирахме в гримьорната и се прегръщахме. И чувствахме енергията през стените, енергията от залата“, спомня си още Константин Марков.

Вибрацията на музиката можем да усетим още на 15 октомври в зала 1 на НДК, където ще се състои концертът „Рок поезия - Александър Петров“. Тогава на една сцена ще се съберат музикантите, работили с поета. Сред тях са „Фактор“, „Сигнал“, Б.Т.Р., Д 2, Стенли, Кирил Маричков. И разбира се - „Тангра“.

А как звучи култовата група в „театъра на въображението“, както Константин Марков определи студиото на „Изотопия“ - чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна