Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

58 години от началото на изграждането на Берлинската стена

Снимка: Анелия Кръндева

На днешния ден преди 58 години започва изграждането на Берлинската стена, символ на разделението в Европа.

155 километра през сърцето на Берлин – Бранденбургската врата. Прекъснати трамвайни линии и улици. Стената преминава през дворове и кооперации и следва точно границата между съветския сектор и трите западни зони. „Антифашистка защитна преграда“ е официалното наименование на стената, затворила жителите в Източен Берлин, защото прекалено много от тях избират да живеят в западната част на града.

Решението за ограждането на американския, британския и френския сектор в Берлин е взето в началото на август 1961 г. от тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов и председателя на Държавния съвет на ГДР Валтер Улбрихт. Най-голямата лъжа изрича именно Улбрихт в отговор на западногерманска репортерка: "Г-н председател, говорите за създаването на свободен Берлин. Това означава ли, че ще изградите държавна граница на Бранденбургската врата?" - пита Анамари Дохер от в-к "Франкфуртер рундшау". Улбрихт отговаря: "От въпроса Ви разбирам, че в Западна Германия има хора, които искат да мобилизираме нашите строителни работници да изградят стена. Не ми е известно да има такива планове. Строителните работници в столицата строят основно жилища. Никой няма намерение да строи стена."

В нощта срещу 13-ти август близо 1500 войници първо опъват телена ограда по протежението на границата между Източен и Западен Берлин, а след това започват и изграждането на стената, една от най-охраняваните граници в Европа, коствала живота на най-малко 140 души при опита им да избягат на Запад.

Дългата 155 километра стена разделяше Берлин, Германия и света 28 години.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Най-четени