Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостин Велев: Скоковете с парашут са страст

Жените са по-смели от мъжете и повече преодоляват себе си

Какво е да се издигнеш на 4000 метра височина и да скочиш с парашут и колко опасно е този парашут да не се отвори и още....какво е след над 3000 скока да се занимаваш с парашутизъм и на колко години е най-възрастната жена, която се е осмелила да преодолее себе си – отговорът на всички тези въпроси ще чуете в звуковия файл от Радостин Велев - инструктор по скокове с парашут, част от екипа на "Скочи.bg".

„Тази дейност (б.а скоковете с парашут) започна да се развива в началото на 2000-а година. До този момент съществуваше само Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), на която и аз съм възпитаник. След нейното разпадане аз избрах да остана в България. Служих в армията и там се опитах да развия уменията се, както във военния, така и в спортния парашутизъм“, сподели специално за предаването „Спорт и музика“ Радослав Велев и допълни:

„Тандемните скокове започнаха да набират голяма скорост някъде през 2005/2006-а година. Тогава се създадоха първите частни клубове за такива скокове. От моят опит мога да кажа, че хората, който идват да скачат са предимно жени. Жените са по-смели от мъжете и повече преодоляват себе си. Дори нашата рекордьорка е жена. Казва се г-жа Пенка Балева. На 83-ри години е, но има сърце на 16-ет годишна. За България долната граница за скокове с парашут е 16-ет години. В Нова Зеландия например няма такова ограничение. Там съм скачал с китайци от 5 до 80 години“, отбеляза инструкторът.

„Винаги се помни първия скок. Най-страшен остава втория, защото осъзнаваш какво се случва и започваш да си задаваш много въпроси. За мен като изключителен спомен ще остане първия ми скок с моята съпруга и първия ми с кок с моята дъщеря“, завърши Велев.

Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна