Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция поиска помощ от Агенцията за гражданска защита на ЕС за гасенето на пожарите

| обновено на 13.08.19 в 19:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция поиска помощ от Агенцията за гражданска защита на Европейския съюз за гасенето на пожарите. Премиерът Кирякос Мицотакис се завърна по спешност в Атина. Съставен е кризисен щаб от ресорните министри и специалните държавни органи за борба с бедствията.

Пореден напрегнат ден в Гърция с нови пожари. Огънят на остров Тасос, където почиват много българи, е загасен. За Самотраки пътува ферибот, за да превози чакащите туристи. Мащабен е пожарът на остров Евия, но засега  не застрашава туристически райони.

Само за няколко часа пожарникарите локализираха огъня на остров Тасос.Пожарът започна от борова гора в близост до плаж. Властите временно забраниха достъпа до него, за да не пострадат туристи. Огнеборците и силите на Гражданска защита са все още на мястото, защото се страхуват, че силният вятър ще разпали отново загасени огнища.

Туристите на Самотраки са информирани, че от тази вечер на острова пристига ферибот, който ще извърши трансфера с Александруполис и обратно, за да превози всички желаещи, които вече трети ден чакат на пристанището.

В момента критично е положението на остров Евия, където горят няколко огнища. Въпреки силния вятър 15 хеликоптера и самолети гасят по въздух, 250 пожарникари и много доброволци се опитват да ограничат огъня. Евакуираха жителите на две села. Няма опасност за туристите. Огънят е далеч от хотели.

Пристанищните власти информират туристите на остров Самотраки, че е осигурен ферибот по линията до Александруполис. Втори ден екстремни атмосферни условия не позволяват на пристанището на острова да акостират плавателни съдове. Вчера беше направен опит един ферибот със 700 пасажери да приближи остров Самотраки, но не успя да акостира и пътниците се върнаха в Александруполис.

За днес е под въпрос дали условията ще позволят кораби да се движат по фериботната връзка.

Туристите от неделя чакат на пристанището, за да отпътуват от острова. Общината ги настани в къмпинг и в свободни зали. Много от туристите спят в колите си. Засега няма потвърдена информация, че днес ще пуснат ферибот до остров Самотраки, защото морски бури възпрепятстват движението на плавателни съдове.

1500 туристи са блокирани в момента на гръцкия остров Самотраки, не е ясно колко от тях са българи, каза българският консул в Солун Владимир Писанчев. Гръцките власти осигуряват медицинско обслужване, храна и вода за хората, а от утре предстои пускането на специален ферибот, съобщи той: 

"В момента няма ферибот, който да пристига или да отплава от Самотраки", допълни Писанчев. Най-рано ферибот ще има утре. Предвидено е там да пристигне плавателен съд за 600 души и 75 коли. Ако метеорологичните условия позволяват, ще бъде ангажиран и по-малък ферибот". Писанчев увери, че няма пряка опасност за българските туристи, блокирани на острова. 

През последната седмица бяха преустановени курсовете на големия ферибот “Азорес Експрес”, което доведе до редица проблеми с транспортирането на намиращите се на острова туристи. В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия, съобщават от МВнР.

Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и безплатна нощувка.

Безплатна храна един път на ден се предоставя в следните заведения до пристанището: Таверна "The Harbour" "Haran Bros", таверна "Synantisi", таверна "Sta Karvouna" (Stergios Lazarou), пицария "Phournélo", ресторант "Kumata" (68002, Katsampas – Paleopolis Samothrace)

Туристите ще могат да бъдат настанявани безплатно за една нощ в сградата на Гимназията на острова – Geniko Likio Samothrakis (Eparxiaki odos kamariotisas – Xoras). Безплатен престой за туристите на острова е осигурен и в къмпинга до пристанището в Камариотиса.

Осигурени са още питейна вода, медицинско обслужване и стоки от първа необходимост. Хотелиерите правят значителни намаления на нощувките, а общинските власти предоставят безплатни стаи за настаняване, включително в училищата. Областната управа финансира раздаването на безплатна храна за нуждаещите се.

Гръцкото министерство на корабоплаването е взело решение туристите да бъдат извозени от катамарана “Андрос Джет” (с капацитет 600 пасажери и 75 автомобила), който ще извършва от утре, 14 август, по три курса на ден.

Възникналият по-рано пожар на острова е потушен и не застрашава живота на туристите.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна