Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН призовава за "безпристрастно разследване" на сблъсъците в Хонконг

Протестиращи в летището на Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на обединените нации (ООН) призова във вторник за "безпристрастно разследване" на жестоките сблъсъци в Хонконг, като призивът идва в момент на продължаващи протести в китайския автономен регион, предаде агенция Франс прес.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет поиска властите в Хонконг да разследват използването на сила от страна на полицията, включително предполагаемо неподходящото използване на сълзотворен газ.

По-рано през деня главният административен директор на Хонконг Кари Лам защити употребата на сълзотворен газ от полицейските сили, като заяви, че правоохранителните органи трябва да имат разрешение да вършат работата си, за да осигурят "безопасност".

Тя също така предупреди, че китайският автономен град е достигнал "опасна ситуация" и върви към "дълбоката бездна".

Видеоматериали в понеделник показаха, че полицията показва черен флаг, който предупреждава, че ще се стреля със сълзотворен газ по протестиращите.

Междувременно протестиращите блокираха в понеделник летището в Хонконг, което предизвика истински хаос за пътниците и авиокомпаниите в един от най-големите транспортни центрове в света. Те напуснаха летището в понеделник вечерта, но според съобщенията, някои протестиращи са се върнали във вторник в зоната на излитанията и са продължили да блокират пътниците на летището.

Освен това протестиращите се включиха в социалните медии, за да се призоват всички да се присъединят към тях на летището, след като излязат от работа, което води до опасения, че летището може да бъде затворено отново по-късно през деня.

Продемократичните протести в Хонконг продължават вече 11 седмици откакто администрацията на региона обяви, че планира да позволи екстрадиция в Китай. Прилагането на закона беше спряно за неопределено време в резултат на протестите.

Ескалацията на протестите в Хонконг през последните дни се отразява негативно на световните фондови борси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени