Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждат емблематичният фестивал за поп музика:

Николай Димитров, кмет на Несебър: „Златният Орфей“ ще е гвоздеят в културната ни програма

Водят се преговори със спосори и организации за провеждане на ново издание още през следващото лято

Снимка: socbg.com

Община Несебър е станала притежател на линценза за провеждане на фестивала „Златен Орфей“. Вече се водят преговори и се търсят спонсори обновено издание на емблематичното музикално събитие да има още през следващото лято, това съобщи кметът Николай Димитров.

„Минаха, приключиха всички административни дела и от тази година излезе решението в патентното ведомство марката „Златен Орфей“ да е на името на Община Несебър. Единствената институция, която може да организира фестивал с това име, сме ние. Патента го имаме от февруари."

Общината вече е започнала разговори за организирането на издание на фестивала, като се обмисля той да е в обновен вариант. Кметът е категоричен, че са готови да работят с всеки, който през годините е работил за провеждането на „Златният Орфей“ и иска да помогне това музикално събитие да се възроди.

„Няма как фестивалът да се провежда в Слънчев бряг, след промените и приватизацията беше унищожен този туристически продукт – Златният Орфей. Идеята сега е да се провежда в нов Летен театър, който Община Несебър смята да построи в Новия град, но за това ще са нужни няколко години и до тогава се обмисля да бъдат проведени едно или две издания на друго място. Трябва си материална база и спонсори, сега работи за това и нещата ще се случат“.

Началото може да бъде поставено още следващото лято, категоричен е кметът Николай Димитров.

Повече може да чуете в звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!