Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "С книга на плажа" - храна за душата с ваканционен привкус

Снимка: Архив

Фестивалът "С книга на плажа" започва днес в Морската градина в Бургас. За пета поредна година, жителите и гостите на града ще могат да се потопят в света на литературата, да се срещнат с любимите си автори и да съпреживеят различни произведения.

От изложение на издателства се превърна във фестивал с богата съпътстваща програма, в която всеки може да намери нещо за себе си, обясни пред БНР Мария Бенчева, директор на Регионалната библиотека в Бургас и съорганизатор на фестивала.

Фестивалът стартира с представянето на сборника на Невена Дишлиева-Кръстева "Истории от 90-те". Посетителите ще могат да се срещнат с авторката и да присъстват на пантомимно представление. Тематиката на книгата е близка и до последните културни събития в Бургас, който "е обладан от духа на 90-те" и заради приключилия наскоро Spice Music Festival.

Организаторите залагат на различния подход при представянето на книгите и запознаването с литературата. Обещават множество атракции за малки и големи, срещи с авторите, преплитане на музика и поезия. Всяка сутрин ще има представяне на детска книга, за да се привлекат децата към четенето. Ще бъде излъчен и документален филм за природата на "неукротимата" Румъния. На прожекцията ще присъства посланикът на Румъния.

"Всички, както бургазлии, така и гостите на града, ще могат да намерят нещо за себе си, ще могат да открият любимата си книга, да се срещнат с автор, който познават или не познават", каза Мария Бенчева в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

За хубави книги винаги може да се говори, особено когато времето предразполага към спокойствие и уединение с хубаво издание на плажа, убедена е тя. По думите й това е чудесен момент да се обърне внимание на литературата, защото градът е пълен с хора.

"Забелязвам през годините голям интерес от точно тези, които живеят навън. Прибирайки се в родния си град и идвайки на този фестивал, вече за пета година, казвам, че се провежда, те, точно тези хора проявяват интерес към българската литература, към хубавите книги", коментира Бенчева.

Това дава надежда на организаторите, че могат да превърнат фестивала в традиция. Защото купонът и храната са във фокуса на всички през летния сезон, но храната за душата също е важна тема по време на ваканция.

Закриването на фестивала "С книга на плажа" е на 18 август с книгата на Алек Попов "Спътник на радикалния мислител".

Цялото интервю, посветено на събитието, чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени