Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отлагат въвеждането на мита от 10% за някои китайски стоки, включително за мобилни телефони и лаптопи

Новината предизвика здрав ръст на Уолстрийт с около и над 2%

От офиса на търговския представител на САЩ заявиха, че някои от китайските стоки, подлежащи на мита от 10% от началото на септември, ще бъдат напълно изключени от списъка, като в същото време въвеждането на мита от 10% за други китайски стоки като мобилни телефони, лаптопи и компютърни монитори ще бъде отложено за 15-и декември.

Според съобщението група от китайски продукти, предназначени за внос в САЩ, ще бъде изцяло освободена от планираното за 1-ви септември въвеждане на тарифи от 10% за допълнителен китайски внос за 300 млрд. долара "въз основа на здравни, както и на други фактори, свързани с безопасността и националната сигурност".

От офисът на търговския представител също така заявиха, че други китайски продукти, чиито мита от 10% ще бъдат отложени за 15-и декември, включват "мобилни телефони, лаптопи, компютри, конзоли за видеоигри, определени играчки, компютърни монитори и някои артикули от обувки и дрехи“.

Междувременно стана ясно, че китайският вицепремиер Лю Хъ е провел телефонен разговори с американските висши  търговски представители, съобщи Министерство на търговията на Китай.

Лю Хъ е разговарял с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин във вторник вечерта (китайско време), се казва в съобщението.

Китай е подал официална жалба относно предложението на САЩ за повишаване на тарифите за китайски стоки за 300 млрд. долара от 1-ви септември, се посочва в изявлението. Длъжностните лица от Китай и САЩ също така са се съгласили да разговорят отново по телефона в рамките на следващите две седмици, посочи китайското министерство на търговия.

Двете информации предизвикаха силен ръст на Уолстрийт след първоначалната леко негативна търговия, като индексът на сините чипове DJIA вече нараства с над 500 пункта (скок с 1,85%), широкият индекс S&P500 - с 2% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,5%.

Следва цялостното изявление на Търговското представителство на САЩ по повод новите мита върху вноса на китайски стоки:

Търговският представител на САЩ (USTR) обяви днес следващите стъпки в процеса на налагане на допълнителни тарифи от 10% за китайски внос за приблизително 300 млрд. долара.

На 17 май 2019-а година USTR публикува списък на продуктите, внасяни от Китай, които потенциално биха били обект на допълнителните мита от 10 процента. Тези нови тарифи ще влезе в сила от 1-ви септември, както беше обявено от президента Тръмп на 1-ви август.

Определени продукти се премахват от тарифния списък въз основа на здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори и няма да бъдат изправени пред допълнителни тарифи от 10 процента.

Освен това, като част от процеса на публично обсъждане и изслушване на USTR, беше определено, че тарифата трябва да бъде отложена до 15-и декември за някои други китайски артикули. Продуктите от тази група включват, например, мобилни телефони, преносими компютри, конзоли за видеоигри, определени играчки, компютърни монитори и някои артикули от обувки и дрехи.

USTR възнамерява да проведе процес на изключване за продукти, предмет на допълнителната тарифа от 10%.

USTR публикува на своя уебсайт допълнителни подробности и списъци на тарифните линии, засегнати от това съобщение, включително списък с китайски стоки, подлежащи на мито от 10% от 1-ви септември и втори списък със стоки, за които митото от 10% се отлага за 15-и декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна