Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Британски депутати с необичаен законов ход, за да спрат Борис Джонсън да изведе страната от ЕС без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски депутати предприеха необичаен законов ход, за да спрат Борис Джонсън да изведе Великобрлитания от Европейския съюз без сделка. Във Върховния шотландски съд в Единбург бе задействана процедура, която може да попречи на Джонсън да разпусне парламента, за да има хаотичен Брекзит на 31 октомври. Депутатите, които подкрепят съдебната процедура, се надяват съдът да постанови, че разпускането на парламента е незаконо и неконституционно. Случаят ще бъде гледан в Шотландия, защото за разлика от Англия и Уелс съдилищата там работят активно и през лятото. 

Лорд Дохърти се съгласи да започне на 6 септември изслушване на двете страни в спора. Борис Джонсън постоянно отказва да изключи напускането на ЕС без сделка, а това поражда загриженост за демократичния процес в страната сред депутатите. 

Ключов момент в тази процедура обаче изглежда времето и макар и лорд Дохърти да симпатизира на внеслите петицията, той каза, че не може да ускори разглеждането на случая, въпреки техните опасения, че може да се протака и да не бъде решен преди определената дата за Брекзит – 31 октомври. Случаят бе окачествен от депутатите, противопоставящи се на Брекзит без сделка, като „необичаен акт в необичайно време“. Какво може да последва след изслушванията? Ето какво казва кореспондентът на Би Би Си в Шотландия Джеймс Шоу:

„Случаят вероятно ще приключи в Европейския съд. Точно това стана с друг подобен случай, внесен от същата група парламентаристи миналата година, които искаха на Великобритания да бъде дадено правото да отмени член 50 от Лисабонския договор, с който се задейства Брекзит. Тогава те успяха в делото, но при сегашния случай няма никакви гаранции“.

Един от вносителите на петицията, шотландският депутат Иън Мъри заяви, че когато Борис Джонсън е излязъл с помпозния лозунг за „поемане на контрол над британските дела“ на гласоподавателите не е било казано, че това може да означава разпускане на парламента. 

Адвокатът Джолиън Моъм пък изтъкна, че Борис Джонсън, който де факто няма мандат от целия народ да управлява, иска да наложи мярка, която не е желана от обществото.

Началото на септември изглежда ще бъде съдбовно за Борис Джонсън и неговото правителство. Седмица след подновяване на работата на парламента, най-вероятно на 9 септември, се очаква основната опозиционна Лейбъристка партия да внесе за гласуване вот на недоверие в премиера в парламента. По всичко изглежда, че ЕС ще изчака всички тези събития, преди да се ангажира с някакви конкретни ходове. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от