Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп критикуван за отношението му към Хонг Конг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп беше обвинен от критици, че не изразява достатъчно категорична подкрепа за протестите в Хонг Конг. Въпреки че американската политическа традиция е да се окуражават продемократичните движения по света, стопанинът на Белия дом нарече ситуацията в бившата британска колония "много сложна". Той обяви пред журналисти, че се надява "нещата да бъдат добре за всички, включително и за Китай."

Малко след това американският президент написа в Туитър, че разузнаването е потвърдило за изпращане на китайски военни към границата с Хонг Конг. Той публикува и видео, на което се виждат китайски армейски части, придвижващи се с камьони към град Шънджън, който е близо до северната граница на полуавтономната територия.   

Това не е първият път, в който Тръмп е критикуван за отношението си към протестите, започнали през март. През юли, той похвали китайския президент, че се държи "много отговорно" и добави, че Китай "няма нужда от съвет".

Междувременно, американският сенатор от Демократическата партия Бен Кардин предупреди Пекин, че Хонг Конг може да загуби специалния статут в търговските си отношения със Съединените щати. По думите му, това би могло да се случи, ако Китай се намеси директно, за да се справи с протестите. Кардин коментира още, че специалният търговски статут е станал възможен заради въвеждането на принципа "една държава, две системи" и ангажимента за висока степен на автономия и спазване на човешките права при предаването на Хонг Конг на китайците от Великобритания през 1997 година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна