Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведската тийнейджърка Тунберг ще прекоси океана с яхта, за да се присъедини към протести в САЩ

Грета Тунберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо плаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със състезателна яхта, за да се присъедини към протести в САЩ и да участва в среща на високо равнище на ООН за климата.

За да избегне пътуване със самолет, Тунберг поема на трансатлантическото пътуване с 60-метровата яхта "Малиция 2", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество на борда, като целта е пътуването да бъде без отделяне на въглерод.

Тя ще потегли от Плимът, Югозападна Англия. 16-годишната Грета ще бъде придружавана от баща си и от телевизионен оператор.

По-рано този месец капитанът на яхтата Борис Херман каза, че екоактивистката ще бъде изправена пред предизвикателства по време на пътуването, тъй като плавателният съд е предназначен за състезания и няма удобства. В яхтата няма нито баня, нито тоалетна. Според него това разкрива нейната решимост към каузата и това докъде има желание да стигне.

Грета ще се включи в среща на високо равнище на ООН за климата през септември и в 25-ата конференция за промените в климата в чилийската столица Сантяго през декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна