Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Имигрантите в Съединените щати може да загубят правото си на пребиваване в страната, ако претендират за социални помощи. Това предвиждат промените в правилата, обявени от Доналд Тръмп, съобщава британският национален ежедневник Times.

Заветната зелена карта, която предоставя на новодошлите право на работа и която се разглежда като стъпка към гражданството, вече може да бъде отказана на онези, които разчитат на купони за хранителни продукти, помощ за жилище или на държавно здравеопазване.

Репресията срещу имиграцията е сърцевината на кампанията на Тръмп за президентските избори догодина, макар да не спази обещанието да изгради стена по протежение на границата с Мексико заради съпротивата на Конгреса.

Руската опозиция няма намерение да спира митингите и оспорва забраната на столичното кметство да организира в събота ново протестно шествие в центъра на Москва, пише "Независимая газета".

Десетки хиляди участваха на 10 август в митинг-концерт в Москва по повод местните избори през септември. Опозицията настоя да бъдат прекратени делата срещу участници в протести и да бъдат освободени арестуваните досега; публично да се разследват виновниците в нарушения на изборното законодателство и да им се потърси отговорност, напомня вестникът.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков митингите и несъгласуваните акции Русия не може да се считат за политическа криза, отбелязва вестник „Известия“.

В  Черна гора от днес е в сила нов закон за ограничаване на пушенето в закрити помещения в страната, приет от парламента на 31 юли 2019 г., съобщават местните медии.

Законът забранява пушенето в помещения, където се консумират храни и напитки. Изключение правят казината, които обаче се задължават да инсталират апарати за вентилация и пречистване на въздуха и да плащат определени такси.

В случай, че законът бъде нарушен, се предвиждат глоби до 20 хил. евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна