Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от цял свят потърсиха решение на глобални проблеми

Снимка: www.campus4youth.com

Социален проект за хора в неравностойно положение и проект за рециклиране на храна спечелиха вниманието на журито и на публиката в рамките на RANEPA Summer International. Тема на най-големия студентски кампус в света бяха иновациите, които могат да разрешат някои от най-основните проблеми, срещу които UNESCO се бори, като замърсяването на околната среда и бедността.

Младият предприемач Антония Парапанова и пиар специалистът Етиен Янев бяха част от кампуса, в който се включиха 200 студенти от цял свят, 100 от които от Русия.

„Студентите бяха разделени в 12 отбора и трябваше да намерят решение и да представят идея за стартъп компания, която би могла да се бори с глобален проблем. Те генерираха 12 уникални идеи, които се надявам един ден да бъдат реализирани“, сподели Антония Парапанова в предаването „Преди всички“.

„Идеята на студентите беше да се намери печеливш начин и за бизнеса, и за самите ресторанти и супермаркети, които предлагат храна - тя да бъде събирана и чрез иновативни рецепти да се приготвят на каши, смутита, които да се продават след това на по-достъпна цена или да се даряват. Рецептата им съхранява храната и вкусово, и като качество“.

„Социалният проект, който спечели гласовете на журито беше за хора в неравностойно положение, които искат да развият талант… Голяма част от отборите работиха по темата за рециклиране на отпадъците. Повечето студенти използваха техника, наречена игровизация. Идеята беше отпадъчните машини да са направени чрез игрови елементи и това да бъде интересно за хората“, разказа Етиен Янев.

Интервюто с Антония Парапанова и с Етиен Янев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени