Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да обиколиш 40 пъти екватора с очи

На кафе (с мляко) с поета Георги Борисов

4
Георги Борисов
Снимка: Бояна Андреева

„Птиците могат да имитират нечия гениална музика, но само да я имитират и да я повтарят до безсъзнание. Докато творецът твори в момента, той не може да се повтаря.“ Това каза поетът и директор на издателство „Факел експрес“ Георги Борисов, който гостува на кафе (с мляко) в предаването „Сценична треска“.

Борисов е автор на текста за песента „И замирисва на море“, превърнала се в хит. От дистанцията на времето сега казва, че от текста на песента е извадена същността на стихотворението, което не е така жизнерадостно.

„Самите братя Аргирови поканиха трети певец и от години този трети певец се появява накрая и добавя един текст, който аз никога не бих написал.“

„И замирисва на море“ е озаглавена и последната му стихосбирка. „Идеята беше да включа в тази книга само морски стихотворения. Има много такива.“

„Редактирайки списание „Факел“ в продължение на 32 години, по три пъти изчитайки всеки текст, който публикувах в него, 20 от тези години работех сам, брат ми изчисли дължината на редовете, които са публикуване в списанието и според тях и според него, аз бях обиколил тогава, в ония времена, 40 пъти с очи екватора“, разказа Георги Борисов.

Фрагмент от корицата на стихосбирката

Винаги ме е водела любовта към литературата, признава поетът и допълва, че компромис извън литературни съображения никога не е правил.

В биографията му отлежават назад във времето Литературният институт „М. Горки“ в Москва, вестник „Литературен фронт“, БНТ. Бил е главен драматург на Народния театър „Иван Вазов“.

Бяга от себе си и се стреми към себе си. „Най-много се страхувам от себе си, защото съм непредсказуем и същевременно се стремя именно към това същество, което не знае какво ще направи утре.“

„Душата ми броди от ада до рая, от подземията на духа до райските селения, бляновете, мечтите и бъдещето“, разказа още поетът, който признава, че там среща най-вече себе си, защото „хората най-много уморяват“.

Определя се като индивидуалист, човек, който обича стихиите – морето, вятъра, огъня, който обича свободата и не може да живее затворен.

„Човек може да свикне с всичко, но аз не мога да се примирявам с това, което ми се налага да върша. Може би не мога да свикна с някои капризи на тялото, на които се старая да не обръщам внимание и ги преодолявам, и те преминават постепенно болките…“

От света иска да не унищожава планетата, която му е подарена и на която живее.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от