Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Бонев: Посредствените хора винаги успяват да направят белята, за която са създадени

Костадин Бонев
Снимка: Росица Михова, архив

Филмът "Далече от брега" на режисьора Костадин Бонев получи награди за режисура и операторско майсторство на фестивала на независимото кино в Прага. В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" Бонев коментира актуалните теми от политическия живот в страната през метафорите на своята творба:

"Посредствените хора са много óправни и като че ли винаги успяват да направят тази беля, за която са създадени".

Той обясни, че в "Далече от брега" времето е много условна категория: "Ние разказваме една история, която се е случила някога, но сме направили всичко възможно младите хора да припознаят сегашното време. Време на духовна криза".

Посланието на филма Бонев формулира така:" Дръжте очите си широко отворени, т.е. не заспивайте и внимавайте какво се случва около вас, не позволявайте вместо вас друг да взема решенията за това какво да се прави". 

Режисьорът разказа момент от филма, отново правейки алюзия с реалността днес: "Бунтът на кораба избухва, когато свършва храната" и цитира публицист, който казва: "Ако трябва да съм наивник или подлец в днешно време, предпочитам да съм наивник!".

Според Костадин Бонев никъде в света не се прави лесно кино и добави: "Европейското кино е субсидирано, държавата се грижи в някаква степен за него, предвид това, че сме малко население. Така е във всички малки държави. Щом Исландия прави по 10 филма годишно, значи може!".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Костадин Бонев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна