Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилбър Рос: Все още няма дата за подновяване на търговските преговори САЩ-Китай

Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви в сряда пред бизнес телевизия CNBC, че все още няма насрочена дата за следващите търговски преговори с Китай.

Рос подчерта, че забавянето и премахването на тарифите за някои китайски стоки е ход, чиято цел е да се помогне на американските потребители, а не тактика "танто за танто", която да търси ответни отстъпки в преговорния процес от страна на Пекин.

Коментарите на Рос са факт, след като вчера САЩ решиха да отложат въвеждането на мита от 10% за някои китайски стоки, включително за мобилни телефони и лаптопи, които трябваше да влязат в сила от 1-ви септември.

Във вторник също така стана ясно, че търговският представител Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин са провели телефонен разговор с китайския вицепремиер Лю Хъ, след което са се договорили да се чуят отново след две седмици. Очаква се преговорите на високо ниво да се възобновят през септември.

В същото време Уилбър Рос омаловажи днешната "обърната крива на доходност" между 10-и 2-годишните дългови книжа на САЩ, отбелязвайки, че тя е минимална и не означава задължително, че предстои икономическа рецесия.

Търговският съветник на Белия дом Питър Наваро пък заяви пред телевизия Fox Business, че днешната инверсия на кривата на доходност между 10-годишните и 2-годишните книжа на САЩ, която се разглежда като индикатор за рецесия, трябва да бъде сигнал към Федералния резерв за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти.

Наваро подчерта, че паричната политика на Фед в момента е "най-големият проблем" за американската икономика, а не търговското напрежение между САЩ и Китай.

Фед намали лихвените проценти на срещата си през юли, но Тръмп и администрацията му продължават да призовават за по-голямо намаление на лихвите от страна на американската централна банка.

Питър Наваро също така похвали решението на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на част от планираните мита върху вноса на китайски стоки, определяйки го като "силно и гъвкаво" и настоя, че тарифите трябва да "нямат съществено влияние" върху икономическия растеж на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени