Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметището на Свищов гори, пламъците са с височина 10-15 метра

| обновено на 14.08.19 в 20:16
4
Пламъците приближават вилната зона
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Горят над 50 декара от нефункциониращото старо сметище на Свищов. Площите са на десетина километра от града, както и селата Царевец, Козловец и Българско Сливово. Засега не се предвиждат евакуации на хора. 

Огънят е на около 50 метра от вилната зона, но няма опасност да се прехвръли към къщите. На броени метри са и от горските масиви. Районът е силно задимен.

За „Хоризонт“ кметът на града Генчо Генчев съобщи, че пожарът още не е локализиран. Горящото сметище е закрито, но не се охранява и на него продължава незаконно да се изхвърлят отпадъци.

Десетки доброволци участват в гасенето, а Кризисния център в с. Овча Могила и пожарни коли от Свищов и Полски Тръмбеш гасят пламъците.

Пожарът е възникнал около 16 часа. Няма яснота каква е причината. Една от версиите е самозапалване заради високите температури. 

Огънят надхвърля повече от 10-15 метра височина. Високопроходима верижна машина и над 30 селскостопански машини правят просеки, за да пресекат пътя му.  Високата температура и вятърът обаче благоприятстват за развитието на пожара.

Пробите на двете автоматични станции в Свищов не показват замърсяване на въздуха, посочи Гинка Савчева - зам.-директор на РИОСВ.

Директорът на областната противопожарна служба Красимир Кръстев посъветва живеещите в близост да уплътнят прозорците си и да не излизат навън.

Днес е бил получен договорът, с който предприятието за управление на дейностите по околната среда отпуска над 3 млн. лева за рекултивация на сметището

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна