Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски кантон гарантира минимален доход от около 1000 евро на жителите си

Снимка: архив

За първи път във Франция в кантона Гранд-Сент в покрайнините на северния град Дюнкерк градският съвет въведе "гарантиран социален минимум" - базова ставка месечен доход. Целта е да се помогне на жителите, живеещи под границата на бедността "да живеят като нормални хора", каза един от бенефициентите пред Франс прес. Това означава, че на 1500 домакинства в Гранд-Сент ще бъде гарантиран минимален месечен доход от малко над 1000 евро.

Програмата е предназначена за домакинства, чиито доходи са недостатъчни за достигане на прага на бедността - 50 процента от средния доход, или 855 евро на човек. Подобна ситуация заплашва над 17 на сто от приблизително 24 хилядите жители, казва кметът на Гранд-Сент Марсиал Бейерт:
 
"Безработицата в Гранд-Сент е над 25 процента. Така че трябва да намерим решения, които понякога се определят като алтернативни, защото знаем много добре, че все по-малко добре платени работни места ще идват при нас. Имаме проблем с безработицата в района на Дюнкерк и от нас зависи да променим бъдещето си."

"Когато едно семейство мисли само за това как ще си плати наема, как ще се изхрани до края на месеца, не може да се мисли за професионална реинтеграция или за почивка. Те не мислят за нищо друго, освен за оцеляване. Ние им даваме обратно малко достойнство."

След създаването на системата около 400 души са се възползвали от нея. От май до декември общината е отпуснала за нея един милион и двеста хиляди евро. За получаване на помощта обаче се подписва договор с условия и ако те не се спазват - тя се спира.

Хуан Мануел дел Позо, администратор по програмата:

"В границите на гарантирания социален минимум хората се задължават от една страна на участват в проект за социална подкрепа. На второ място да ни информират за промяна в обстоятелствата, която оказва влияние върху получаваните доходи. И на трето място - да изразходват средствата по предназначение - за наем, енергийни разходи, връщане на работа, образование на децата, професионална мобилност и др."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!