Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Корбин смята да блокира Брекзит без сделка с вот на недоверие към Борис Джонсън

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин смята да блокира Брекзит без сделка като оглави временно правителство след като бъде гласуван вот на недоверие в сегашното правителство на Борис Джонсън. Тогава Корбин планира да отложи излизането на Великобритания от ЕС, за да има достатъчно време да бъдат организирани общи избори.

Джеръми Корбин изложи плановете си в писмо до лидерите на представените в парламента опозиционни партии и несъгласните с политиката на премиера депутати от Консервативната партия. Позицията на премиера Борис Джонсън е, че иска сделка с ЕС, но настоява Великобритания да излезе от блока на всяка цена на 31 октомри. Корбин посочи, че ще поиска вот на недоверие в правителството при първа възможност. За да нанесе поражение на правителството обаче той ще има нуждата от подкрепата на мнозинството депутати.

В момента Борис Джонсън има работно мнозинство от само един глас благодарение на подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия. Изобщо не е сигурно обаче, че останалите опозиционни партии ще гласуват против правителството. Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън вече нарече плановете на лейбъристкия лидер „пълна глупост“. Ако Корбин все пак успее да получи подкрепа и оглави правителство след това ще му е нужно одобрението на две трети от депутатите за свикването на общи избори. А ако това стане Корбин обещава, че ще води кампания за втори референум за Брекзит с опция за оставане в ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна