Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 000 жени в Бразилия излязоха на протест срещу президента Жаир Болсонаро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 хиляди жени от селски райони на Бразилия се включиха в шествие в столицата на страната, което прерасна в протест срещу президента Жаир Болсонаро. Въпросното  "Шествие на маргаритките" се провежда на всеки четири години -  в защита на селяните и на правата на жените в Бразилия, в която често представители на нежния пол стават жертви на домашното насилие.

Жените, взели участие в  традиционното шествие, протестираха тази година срещу правителствената политика за разширяване на употребата на пестициди, както и срещу обявеното от Болсонаро намерение да разреши експлоатацията на мини в туземни територии и защитени зони. Към демонстрацията се присъединиха и жени от местни племена от цялата страна, които във вторник на протест се обявиха срещу "геноцидната политика" на крайнодесния президент.

Протестиращите носеха цветя, сламени шапки и дрехи в символичен цвят - виолетово. Някои от тях осъдиха в свои изказвания „женомразството, расизма и хомофобията“ на Жаир Болсонаро, както и отправиха призив за  една Бразилия без насилие и за освобождаване на бившия президент на страната  Луиз Инасио Лула да Силва от затвора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени