Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Успение Богородично

| обновено на 15.08.19 в 16:43
Негово Светейшество българският патриарх Неофит отслужи Божествената Света литургия в Троянския манастир
Снимка: Пламен Христов, БНР

Днес православната църква отбелязва Успение на пресвета Богородица. Днешният ден е празничен за православни и за католици. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, напуска земния живот и отива при сина си. Народът нарича празника Голяма Богородица, а честването на рождението на Христовата майка – Малка Богородица.

Троянският манастир посрещна хиляди поклонници на храмовия си празник, които се молят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Тя беше пренесена от доброволци от националното дружество "Традиция" от църквата на манастира "Успение Богородично", където се пази още от 16-и век, до параклиса на могилата край Светата обител, където пък е извършила първото си чудо. Иконата беше съпровождана и от стотици християни, дошли да се докоснат до нея и да се помолят най-вече за здраве. Те ще отнесат в домовете си и светена вода.

Преди това Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи заедно с духовници Божествена Света литургия по повод празника. Той благослови стотиците християни, дошли в манастира и пожела:

"Да славим Бога, неговата велика милост. Да живеем дружно. За много години. Честит празник!".

Игуменът на манастира епископ Сионий: "И всички искат да се докоснат до пречистата икона, за да получат изцеление, да получат благословение и да почетат по този начин майката Божия".

На Успение Богородично в Националното изложение на занаятите в Орешак се откри и традиционният панаир на занаятите, който води началото си от 18-и век.

Голяма Богородица е храмов празник и на Бачковския манастир. В Рилската света обител и в много други храмове в страната също ще бъде отслужена света литургия.

Празник имат градовете Варна и Несебър, както и остров Света Анастасия край Бургас.

Катедралният храм "Успение Богородично" във Варна събра хиляди варненци, дошли да се помолят на Божията майка в деня на нейното Успение и да присъстват на архиерейската Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

Църковните храмове в Габрово се изпълниха с миряни, които почитат големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Много родители са избрали в днешния ден децата им да приемат Светото кръщение.

"Ако се върнем на смисъла на днешния празник, това е празник, специфичен за православната вероизповед, свързана с това да живеем с Бог всеки ден. Чрез Богородица Бог влезе в света. Богородица е майка на всички християни, тя ни приютява в майчинската си прегръдка, в Църквата". Това каза в предаването "12+4" отец Сава Кукудев, свещеник и преподавател в Богословския факултет:

"Бог ни дава смисъл и посока, в която вървим. Понякога не я виждаме, защото, гледайки в конкретния ден, не можем да видим целостта на нашия живот. Но ако погледнем целия си живот, тогава бихме видели тази линия, ако ни се отворят очите".

Интервюто с отец Сава за предаването "12+4" можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна