Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните борси нащрек заради надвисналата рецесия

Снимка: архив

Борсите във водещите световни икономики следят внимателно движенията на основните показатели на фона на опасения за надвиснала рецесия.

В сряда индексът Дау Джоунс загуби 800 пункта, след като пазарът за държавни облигации изпрати тревожни сигнали.

Един от най-лошите дни за годината - около тази констатация се обединиха финансисти. Обезпокоителното заключение изправи глобалните пазари нащрек, след като бе взето предвид свиването на две от водещите световни икономики - Германия и Великобритания.

В САЩ доходността на краткосрочните държавни облигации надмина тази на дългосрочните. Това явление, известно като "обръщане на кривата на доходността" бе разчетено като липса на увереност в растежа на икономиката.

През изминалите 50 години подобно условие е било предвестник на рецесия.

За неблагоприятната ситуация в САЩ влияят и други фактори като увеличаващият се дефицит и намаляване на инвестициите отчасти заради напрежението в американо-китайските търговски отношения.

Загубата на Дау Джоунс с 3% в сряда засенчва оптимистичните очаквания, белязани с по-високи нива на потребителски разходи и ниско ниво на безработица.

Американският президент Доналд Тръмп увери, че икономиката е в цветущо състояние и порица Федералния резерв за високите лихвени проценти, които според него спират растежа.

Според анализатори лошите новини за американската икономика могат да окажат влияние на преизбирането на Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна