Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново нападна Федералния резерв, че не понижава лихвите агресивно

Президентът на САЩ Доналд  Тръмп отново нападна късно снощи Федералния резерв за това, че не намалява по-агресивно лихвените си проценти, като това стана в момент, когато страховете от глобална икономическа рецесия предизвикаха сериозен трус на световните финансови пазари и по-специално на Уолстрийт.

Тръмп заяви, че именно Фед, а не неговата търговска война с Китай, е виновен за последните признаци на икономическа слабост. "Ние печелим срещу Китай....но проблемът ни е с Фед", написа вчера Тръмп в Туитър. Американският президент също така определи шефа на Фед Джером Пауъл като "несведущ и безидеен".

"Цените за нас не са се повишили, а в някои случаи са спаднали. Китай не е наш проблем, въпреки че Хонконг не помага. Проблемът ни е с Фед, който повиши лихвите твърде много и твърде бързо. Сега твърде бавното намаляване на лихвите кара другите държави да БЛАГОДАРЯТ на несведущия Джей Пауъл и на Федералния резерв. Лесно би трябвало да пожънем големи награди и печалби, но Федералният резерв ни задържа. Ние все пак ще спечелим", написа Тръмп.

Освен това той обвини "Германия и много други страни", че играят играта за намаляване на лихвите.

Коментарите на Тръмп дойдоха на фона на бруталните разпродажби на акции на Уолстрийт по време на търговията в сряда, като индексът на сините чипове DJIA се срина с 800 пункта (спад с 3,05%), широкият S&P500 падна с 2,93%, а технологичният Nasdaq Composite - с 3,02% след слаби икономически данни от Германия и Китай.

В същото време доходността на 10-годишните американски облигации се понижи под тази на краткосрочните двегодишни книжа за пръв път от юни 2007-а година насам, като този феномен, известен като "обърната крива на доходност" е чест предвестник на икономическа рецесия в рамките на следващите до 12 месеца.

"ЛУДА ОБЪРНАТА КРИВА НА ДОХОДНОСТ!", написа Тръмп в Туитър и отново добави: "Лесно би трябвало да пожънем големи награди и печалби, но Федералният резерв ни задържа“.

Малко по-късно в сряда Доналд Тръмп заяви, че търговската война се отразява негативно на Китай, докато американският потребител е "добре" със или без временно отлагане на новите тарифи от 10% върху вноса на китайски стоки на стойност около 300 млрд. долара.

"Добри неща бяха уговорени при разговора с Китай онзи ден. Те (китайците) изяждат тарифите с обезценяването на тяхната валута и "наливат" пари във финансовата им система. Американският потребител е добре с или без новите китайски мита от 1-ви септември, но ние показахме много добра воля с краткото отлагане на митата за част от китайските стоки за декември. Всъщност това помага на Китай повече от нас. Милиони работни места се губят в Китай към други държави, които не са обложени с мита и хиляди компании напускат Китай. Разбира се, че Китай иска да сключи сделка, но нека първо се държат хуманно с Хонконг!", написа той в Туитър.

Президентът на САЩ също така намекна за възможна среща с китайския му колега Си Цзинпин, когото той определи като "велик лидер" и "добър човек в труден бизнес", който "може бързо и хуманно да реши проблема с Хонконг".

"Познавам много добре китайския президент Си. Той е страхотен лидер, който много държи на уважението на своя народ. Освен това е добър човек в "труден бизнес ". Нямам грам съмнение, че ако президентът Си иска бързо и хуманно да разреши проблема с Хонконг, той може да го направи. Лична среща?", отбеляза Тръмп в Туитър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени