Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп призова Си Цзинпин да се срещне лично с протестиращите в Хонконг

| обновено на 15.08.19 в 21:50
Посланикът каза, че чужди сили подстрекават протестите, но действията им са били забелязани.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп призова китайския си колега Си Цзинпин да се срещне лично с протестиращите в Хонконг, като каза, че това ще доведе до спад на напрежението, обхванало специалния административен район от седмици, предаде Ройтерс.

"Ако президентът Си се срещне пряко и лично с протестиращите, би настъпил щастлив и разумен край на проблема с Хонконг. Не се съмнявам в това!", написа Тръмп в Туитър.

По-рано китайският посланик в Лондон Лю Сяомин заяви, че Китай ще използва възможностите си, за да се справи с протестите, ако ситуацията се влоши още. Според него Пекин разполага с достатъчно варианти и сила в рамките на закона, за да направи това. Лю подчерта, че действията на някои от протестиращите показват признаци на тероризъм и затова правителството в Пекин няма да позволи на подобни хора да вкарат територията в опасен път. Посланикът каза още, че чужди сили подстрекават протестите, но действията им са били забелязани. Той предупреди, че нито една чужда страна не може да се намесва във вътрешните работи на Хонконг:

"Нито една чужда страна не трябва да се намесва във вътрешните работи на Хонконг. Призоваваме тези чужди сили да уважават суверенитета и сигурността на Китай и веднага да престанат с намесата си. Спрете да се бъркате във вътрешните работи на Китай и да кроите тайни планове при действия, свързани с насилие".

Лю Сяомин отправи предупреждение и към Великобритания и Съединените щати, като в същото време каза, че страната му е отворена за диалог:

"Хонконг е постоянен обект на разговори между Китай и западните правителства, включително Великобритания и Съединените щати. Отворени сме за дискусии, но е важно да се припомни, че ние не можем да се съгласим с каквато и да било намеса във вътрешните работи на Хонконг. Смятаме, че това е вътрешен китайски въпрос".

Китайският посланик заяви още, че убеждаването на местната общност в Хонконг, че законът за екстрадицията е в интерес на хората, може да отнеме време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!