Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФ по художествена гимнастика и Варна с кандидатура за домакинство на европейското първенство през 2021 година

Българската федерация по художествена гимнастика представи пред Европейския съюз по гимнастика кандидатурата си за домакинство на европейското първенство през 2021 година.

Ръководството на родната централа предложи Варна да е града домакин на шампионата. Подкрепа за решението си федерацията е получила както от Министерството на младежта и спорта и министър Красен Кралев, така и от месната община и нейния кмет Иван Портних.

Денят за подаването на документите в UEG не е избран случайно, тъй като 15 август е празник на морската ни столица.

,,Искрено благодарим за оказаното доверие към нас като организатори на големи спортни форуми, сигурни сме, че при одобрение от Европейската федерация, със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Община Варна и Двореца на културата и спорта - гр. Варна, както и с невероятната варненската общественост и вярна публика, ще представим заедно един красив и незабравим форум в един от най-красивите и древни градове на България“, написаха от Българската федерация по художествена гимнастика в официалната си страница в една от социалните мрежи и публикуваха мотивите за избра на Варна за град-домакин:

,,ПЪРВО - в БФХГ пристигна огромен набор от документи, изпратени от ЮЕГ, на които трябва да отогвори градът - домакин на такъв форум.

ВТОРО - срокът за подаване на кандидатура изтича днес, а преди няколко дни още една държава е заявила своето желание да бъде домакин на ЕП през 2021 година!

ТРЕТО - залата в Бургас все още не е довършена и няма яснота кога точно ще приключи цялостният ремонт на съоръжението.Освен това след разговори с архитектите по отношение на залата в Бургас стана ясно, че там не се предвиждат тренировъчни зали, които да имат необходимата височина за художествена гимнастика.
Събития от такъв ранг (Европейски и Световни първенства) се финансират изключително от държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта.

След като бяха получени документите от ЮЕГ с всички задължителни изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, се проведоха разговори между Министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, президента на БФХГ Илиана Раева и кмета на Варна (г-н Иван Портних) на които разговори стана ясно, че за да се спази срока за подаване, който е ДНЕС, на този етап имаме ДВЕ ГОТОВИ ЗАЛИ, КОИТО ДА ОТГОВАРЯТ НА ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИЯ!

Това са "Арена Армеец" и Двореца на културата и спорта във Варна! И тъй като през 2022 година Арена "Армеец" ще е домакин на Световното първенство, което ще бъде квалификация за Олимпийските игри в Париж, Министър Кралев и г-жа Раева са стигнали до решението, че е по-добре за България Европейското първенство да се проведе в красивата ни морска столица Варна !

БФХГ е безкрайно благодарна на министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев за безрезервната помощ и подкрепа към нашия спорт, на кмета на град Варна г-на Портних, който веднага се съгласи да направи всичко възможно Варна да се пребори за това престижно домакинство!

Президентът на БФХГ е разговаряла с представители на община Бургас за възможността всяка година в Бургас да се провежда състезание от веригата ГРАН ПРИ и това ще бъде допълнително обсъдено и ще се вземе решение.

Всички трябва да стискаме палци Варна, което значи България в случая, да успее да спечели домакинството на Европейското първенство!“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна