Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители от района на Шишманци искат референдум дали заводът за отпадъци да продължи да работи

Протестът край Шишманци продължава

| обновено на 16.08.19 в 18:40
2
Снимка: Кремена Данева, БНР

Искане за референдум да продължи ли да функционира завода за отпадъци край Шишманци издигнаха протестиращи от селата Шишманци, Белозем, Раковски и Стряма. Над сто души блокираха и днес пътната отсечка към завода с настояването той да работи при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Искането бе придружено и с настояване за спиране дейността на завода, докато трае разследването.

На 5-ия ден след запалването на сметището Шишманци все още тлеят единични огнища в северната му част, като се очаква скоро пожарът да бъде окончателно загасен. Вече няма задимяване на района, а последните резултати на всички измервани от мобилната станция показатели сочат, че те са значително под нормата. 

Вчера Районната прокуратура в Пловдив възложи на Икономическа полиция проверка на депото за евентуално престъпление против околната среда, като срокът за приключването й е един месец.

Макар обстановката да е значително по-спокойна и вече да няма задимяване, хората от Шишманци и близките населени места вече не вярват, че обгазяването на района няма да се случи отново, тъй като пожарите на сметището са факт почти всяка година.

Над 2300 души са подкрепили и подписката, стартирала във вторник в община Раковски, която ще бъде изпратена днес до премиера Бойко Борисов, заедно с писмо на кмета Павел Гуцаров за по-сериозни ангажименти от страна на държавата към този сериозен екологичен проблем в района.

Кметът на Раковски заяви тази сутрин, че се присъединява и към искането за референдум за дейността на завода:

"Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще".

В депото в момента тлеят единични огнища в северната част и се очаква пожарът да бъде окончателно загасен. Протестиращите вече се оттеглиха от пътната отсечка пред предприятието. През вчерашния ден и през нощта не е имало задимяване на района заради пожара на сметището, пламнал в понеделник, но екипи на пожарната все още дежурят.

По-рано събралите се на поредния протест бяха категорични, че ще продължат да отстояват позицията си за по-сериозен контрол над работата на завода.

“Да се вземат някакви мерки за този завод. Не може така да продължава. Все пак тук живеем ние и нашите деца“.

“Тази нощ беше по-добре, очевидно вече е намаляло, обаче искаме да е още по-добре и да се вземат мерки за безопасно унищожаване на отпадъците, каквито бяха обещани, а де факто се случва друго“.

“Ние искаме чист въздух, не искаме това сметище да бъде тук“, коментираха протестиращите.

Мобилната станция за измерване на качеството на въздуха, която днес ще остане пред кметството в Шишманци, в продължение на две денонощия отчиташе леко превишаване на стойностите на фини прахови частици. През вчерашния ден обаче бяха отчетени 15, т.е., много по-ниски от средната денонощна норма, която е 50 микрограма.

Районната прокуратура възложи вчера на Икономическа полиция проверка на завода за отпадъци за евентуално престъпление против околната среда. Срокът за приключването й е едномесечен. Хората казват, че протестите им ще продължат и в следващите дни.

"Нашата проверка цели да установи абсолютно всичко, свързано с дейността на това депо и евентуално как се е стигнало до въпросния инцидент. Бързам да поясня, към настоящия момент пряка опасност за живущите не сме установили да съществува“, съобщи говорителят на Районната прокуратура прокурор Атанас Илиев.

Макар обстановката тук да е значително по-спокойна и вече да няма задимяване, хората от Шишманци и близките населени места са категорични, че утре пак ще има протест:

"Не може така да продължава, тука живеем, живеят и нашите деца". 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от