Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Забраната на Израел да допусне на своя територия две депутатки в  американския Конгрес от Демократическата партия с изявени пропалестински възгледи е основна тема в днешните американски и британски издания, които посочват, че това решение е било взето под натиск от страна на Тръмп. "От какво се страхуват Тръмп и Нетаняху?" пита в. "Ню Йорк таймс" в заглавие на редакционна статия.

Недопускането на депутатките в еврейската държава показва слабост и нетърпимост, а не сила, пише изданието. Британският в. "Гардиън" подчертава , че решението на Израел поражда много критики. Те се споделят от водещи демократи във Вашингтон, кандидати за номинация за президентските избори през 2020 г., и дори от произраелски групи, пише вестникът.

Водещите издания в Турция цитират турския външен министър, който заяви вчера, че американският президент Доналд Тръмп е изразил намерение за създаване на 32-километрова зона за сигурност в Северна Сирия. "Турция е подозрителна, отново ли ще има тактика за залъгване?", пита в. "Йени шафак" и коментира, че Съединените щати досега не са спазвали думата си и е известно, че все залъгват Анкара.  Вестник "Стар" цитира Чавушоглу, който заяви още, че Съединените щати са използвали тактика на размотаване по отношение на сирийския град Манбидж, но това няма да проработи при планираната зона за сигурност.

Митинги, протести и шествия - и разрешени, и не, се очакват през почивните дни в Москва, пише "Комерсант" под заглавие "Фестивал на протестната дейност". За този и следващия уикенд в руската столица са планирани няколко протестни прояви.

Кметството засега не е разрешило всички, нито на местата, поискани от опозиционерите. До момента е разрешен само митинг на комунистите под надслов "За честни и чисти избори" по повод вота за нов московски парламент през септември. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна