Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната експедиция “Аргонавти от каменната ера" ще отплава от Варна

| обновено на 16.08.19 в 18:55
Снимка: БТА

Международната експедиция "Абора- 4 - аргонавти от каменната ера" тръгва по предварително набелязания маршрут от Варна. Индианецът от Боливия Фермин Лимачи няма да бъде част от екипажа на тръстиковата лодка заради проблем с визата. Неин организатор е Доминик Гьорлиц от Германия.

Единственият българин на борда на тръстиковия кораб е варненецът Теодор Роков, който е археолог. Той ще плава до остров Лимнос. Теодор Роков получи от кмета на Варна Иван Портних бележник в дървена обложка, за да си води подробен дневник на пътуването.

"Единайсет човека тръгваме в момента. От Германия, Щатите, Русия, България, Холандия, в Турция ще приемем и турски член... Това не е воаяж за удоволствие, а си е почти казармена обстановка. Имаме възможно най-съвременна техника за комуникация".

Корабът е построен в Белослав от двама индианци от Боливия. Пред БНР Теодор Роков отговори дали има ли данни, че в древността народите от Египет и по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие са осъществявали търговски контакти, както твърди Херодот:

“Сведения на древни автори свидетелстват, че са осъществявани, дали това са митологични сведения, но археологическите находки са предмети, които доказват, че е имало такива контакти. Суровини от земите на Тракия са били изнасяни малко по-късно, не през праисторията, основно жито, дървен материал, риба - за по-дълбока древност имаме данни за внос от Егейско море, гривни, медальони, изработени от черупки на мида, която живее само в топлите води на Егейско море, която се казва спондилос. Много от находките доказват такива контакти“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна